Index Vakbarát Hírportál

Perelik a Google-t, mert privát böngészéskor is adatot gyűjt a Chrome

2021. március 15., hétfő 07:23

A Google szerint szóltak, de mégis elindulhat az ötmilliárd dolláros kártérítési per.

Per indul a Google ellen Kaliforniában, mert a cég böngészője az úgynevezett inkognitómódban is adatokat gyűjt a felhasználókról. A júniusban beadott kereset szerint a Chrome böngészőben végzett adatgyűjtés a személyes adatokat védelméről szóló szabályokat mellett a lehallgatásról szóló törvényeket is sérti. Az internetes keresőóriás a csoportos per elutasítását kérte, de az ügy Lucy Koh szövetségi bíró döntése alapján mégis bíróságra mehet.

A bíróság konklúziója, hogy a Google nem tájékoztatta a felhasználókat arról, hogy adatgyűjtést végez, miközben a felhasználó privát böngészést folytat

– indokolta Koh bíró a döntést.

A felperesek 5 milliárd dollár kártérítést követelnek a Google anyacégétől, az Alphabettől. A Google hivatalosan nem ragált a döntés hírére, de korábban közölték, hogy az inkognitóablak megnyitásakor világosan olvasható az információ, miszerint a különböző weboldalak sütik alkalmazásával változatlanul adatot gyűjthetnek a felhasználóról.

A privát vagy inkognitó böngészési módot az összes népszerűbb internetböngésző ismeri. A program ilyenkor nem menti az előzményekben a meglátogatott oldalakat vagy kereséseket, ha valaki, mondjuk, belépve használja a YouTube-ot, és nem marad nyoma, ha az inkognitóablakban megnyitott YouTube-oldalon titokban lakodalmas rockot hallgat.

Mint ismert, tavaly ősz óta az Egyesült Államokban és az Európai Unióban perek sora indult internetes óriáscégek ellen különböző, évtizedes üzleti gyakorlatok – például a piaci erőfölény alkalmazása, monopóliumépítés és a felhasználók személyes adatinak gátlástalan gyűjtése és értékesítése – miatt. A perek az Apple mellett a legtöbb esetben a Facebook közösségi oldal mellett a Google-t érintik.

(forrás: 9to5google, Cnet, Engadget)

Rovatok