Index Vakbarát Hírportál

Elérhető lesz a háttérellenőrzés a Tinderen

2021. március 16., kedd 08:35

Erőszakosságra szűrnek, kábítószerre nem, hogy javuljon a márka csalók által megtépázott imázsa.

A Match Group alkalmazásai, például a legnépszerűbb online társkereső, a Tinder felhasználói is háttérellenőrzést kérhetnek a kiszemelt partnerről, miután a cég pénzt fektetett a Garbo nevű nonprofit szervezetbe. A befektetés összegét nem hozták nyilvánosságra – a TechCrunch értesülései szerint milliódolláros nagyságrendű összegről van szó. Az ellenőrzéshez csak a névre és telefonszámra lesz szükség. 

A Tinder-felhasználók arról kaphatnak információt, hogy a célszemély hajlamos-e erőszakos viselkedésre, letartóztatták-e. A Garbo közleményéből kiderült, hogy nyilvános adatokat gyűjtenek

erőszakosságról, bántalmazásról, letartóztatásokról, távoltartási végzésekről zaklatásról és más erőszakos bűncselekményekről,

és figyelembe veszik a hozzájuk benyújtott „rendőri jelentéseket, más jogi dokumentumokat, amelyek bántalmazásról, zaklatásról és más bűncselekményről szólnak”.

Nem mindenre kádereznek

A Garbo februárban blogbejegyzésben közölte, hogy a háttérellenőrzésben nem szerepelnek a kábítószeres visszaélésekkel kapcsolatos adatok, mivel azok aránytalanul nagy mértékben érintik a nem fehéreket, és amúgy sem jelzik előre a kapcsolaton belüli erőszakot. A közlekedési vétségek, mint ittas vezetés vagy halálos baleset okozása szintén nem szerepelnek az ellenőrzésben.

A szolgáltatás fizetős lesz, de nem ismert, hogy az előfizetés részét képezi-e. A Garbo próbaüzemét a Tinderen végzik, ha sikeres, elérhető lesz a cég többi oldalán, mint az OkCupid, a Hinge és a Match.

Az ellenőrzés nem csak az ideális partner megtalálásának esélyét javítja: a társkeresőt használókra utazó csalók nagyon elszaporodtak az elmúlt években, és az általuk okozott kár 2019 óta megnégyszereződött, ez mára a márkával kapcsolatos közvélekedést is negatívan befolyásolja. 

(forrás: TechCrunch, Verge)

Rovatok