Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk oldhatja meg Texas áramgondjait

2021. március 16., kedd 13:02

A februári rendkívüli hideg és az azzal járó áramkimaradások meglepték a Mexikói-öböl mellett fekvő Texas lakóit. A szokatlanul alacsony hőmérsékleteken befagytak a gázkutak is, így a termelés visszaesése és a fogyasztás megugrása miatt összeomlott a hálózat és milliók maradtak áram nélkül.

Úgy tűnik, van megoldás a problémára. A Bloomberg szerint eddig titokban épített Gambit Energy Storage LLC Tesla leányvállalat egy több mint száz megawattos energiatárolót épít Angleton városa mellett, hatvan kilométerre Houstontól. Az akkumulátortelep júliusi indulásától húszezer otthont képes ellátni energiával, még forró nyári napokon is. Bár eddig sikerült titokban tartani a megrendelő kilétét, a Tesla feliratú munkavédelmi sisakok és a cég tulajdonosi körének feltárása után egyértelmű, hogy Elon Musk építkezik Texasban. 

A tervek szerint az óriási, 14 méter hosszú és három méter széles akkumulátorok lítium-vas-foszfát típusúak lesznek, amelyek képesek akár húsz évig is az elektromos áram tárolására. A Gambit nevű vállalat céljai között szerepel, hogy a 29 milliós lakosú államot lefedje a szolgáltatásaival. A körülbelül egyhektáros területen felépült mintaüzemet a fentiek miatt valószínűleg jelentős számú másik fogja követni.

Rovatok