Index Vakbarát Hírportál

Húszéves az első magyarországi szuperszámítógép

2021. március 16., kedd 14:04

Vasárnap lesz húsz éve, hogy üzembe helyezték az első magyarországi szuperszámítógépet (High Performance Computer – HPC). A berendezés annak idején egyedülálló volt a régióban, és a világ ötszáz legerősebb számítógépe között tartották számon – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Az eszköz beszerzését az indokolta, hogy már akkor nagy igény volt a hatalmas számítási kapacitással bíró eszközökre. A gép hajóval érkezett az Egyesült Államokból Amszterdamba, majd onnan egy speciális kamionnal és fegyveres kísérettel Budapestre. A szállítást igencsak megnehezítette, hogy az akkor kétmilliárd forintnak megfelelő értékű gépet szigorúan tilos volt öt foknál jobban megdönteni.

Az eszköz segítségével hazánkban az elmúlt két évtizedben a kutatók 41 százaléka tudott jelentős eredményeket felmutatni, tizedük pedig nemzetközi visszhangot is kapott.

A szuperszámítógépeket egyebek között a klímakutatásban, a közlekedésszervezésben, az energetikában, az anyagtudományokban, a gyártásoptimalizálásban és a precíziós orvostudományban is alkalmazzák. Persze a gépek teljesítménye jelentősen nőtt is az elmúlt húsz évben.

A megnövekedett igényekre való tekintettel idén a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) két ütemben végrehajtandó fejlesztést indított el, amely alkalmával egy Komondor névre keresztelt új szuperszámítógépet és hozzá szorosan kapcsolódó HPC Kompetencia-központot alakít ki, ezzel körülbelül a hatvanadik helyre kerülhet Magyarország a HPC-k ötszázas listáján. A Debreceni Egyetem egyik campusán kialakítandó gépterem villamos kapacitása 1,3 megawatt lesz.

Rovatok