Index Vakbarát Hírportál

A csiphiány 2021 végéig is kitarthat

2021. március 17., szerda 16:40

A Renesas Electronics Corp. vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy az év második felében is fennmaradhat a csipek hiánya, és más iparági vezetőkhöz csatlakozva ő is úgy véli, ez az autógyártás és a kütyük gyártásának elhúzódó visszaeséséhez vezethet.

Az ipari óriások – a Continental AG-től az Innolux Corp.-ig – az elmúlt hetekben a vártnál hosszabb hiányra figyelmeztettek a Covid-korszak példátlan kereslete miatt, az autóktól a játékkonzolokon és videokártyákon keresztül egészen az okostelefonokig – olvashatjuk a Bloomberg írásában. A Renesas teljes kapacitással üzemelteti a legkritikusabb üzemeket, hogy kielégítse a keresletet, a cégvezetés mégsem látja, mikor kerülhet egyensúlyi állapotba a piac – mondta Hidetosi Sibata vezérigazgató a Bloomberg Newsnak.

Az ellátás az év első felében szűkös lesz. És a dolgok jelenlegi állása szerint ez a helyzet fennmaradhat az év második felében is

– hangsúlyozta Sibata. 

Az olyan csipgyártók, mint a Renesas és partnere, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., 

élen járnak a globális erőfeszítésben,

hogy pótolják a csipeket, amik rengeteg fogyasztási cikk építőkövei.

Az autógyártókat részben a gyenge készlettervezés miatt is érte el elsőként a hiány, és a hiány miatt várhatóan elbukják az idei évre tervezett 61 milliárd dolláros tervezett árbevételt.

Világszerte égető probléma

Egyes elemzők szerint a hiány az elkövetkező hónapokban valamennyire kiegyenlíthető. De aggodalomra ad okot, hogy bizonyos szegmensekben a szűk ellátás – például a félvezetőknél, ahol a kapacitás kiépítése időbe telik – végül elfojthatja a szélesebb körű szórakoztatóelektronikai iparágat, és ha továbbra is fennáll,

jelentősen emelkedhetnek az árak.

A félvezetők hiányával Washingtontól Brüsszelig a világon mindenhol foglalkoznak.

A Renesas, amely az NXP Semiconductors NV-vel és az Infineon Technologies AG-vel autógyártóknak készít csipeket, kiemelten fontos cég az ágazat számára. Bevételeinek körülbelül felét az autókhoz készített csipekből szerzi, és az összes főbb autógyártót ügyfelei közé sorolja, köztük a Toyotát, a Fordot és a Nissant.   

Az okostelefon is hiánycikk lehet

Nem csak az autópiacnak szánt csipek gyártásával vannak problémák. A Qualcomm cég az okostelefonokhoz és különféle kütyükhöz készített csipek iránti kereslet kielégítéséért küzd – írja a Reuters

A világ egyik legnagyobb okostelefon-gyártója, a Samsung Electronics a Reuters hírügynökségnek jelentette, hogy hiánya van a Qualcomm alkalmazásprocesszoraiból, amik az okostelefonok szívének tekinthetők.

A Qualcomm csipjei iránti kereslet az elmúlt hónapokban jelentősen megugrott, mivel az androidos telefonokat gyártók igyekeznek megnyerni azokat az ügyfeleket, akik az amerikai szankciók miatt elhagyják a Huawei által gyártott telefonokat. A Qualcomm nehezen tudta kielégíteni ezt a vártnál magasabb igényt, részben a csipjeiben használt egyes alkomponensek hiánya miatt.

A zászlóshajó is „elúszhat”  

A Samsung egyik beszállítója szerint a Qualcomm-csiphiány elérte a közepes és alacsony kategóriájú Samsung-modellek gyártását. Egy másik beszállítónál azt mondták, hogy hiány van 

a Qualcomm új zászlóshajójából, a Snapdragon 888-ból,

de azt nem árulták el, hogy ez befolyásolja-e a Samsung csúcskategóriás telefonjainak gyártását.

A Samsung Electronics szóvivője nem kívánt nyilatkozni a Reutersnek, a Qualcomm szóvivője pedig rámutatott a cégvezetők szerdai kijelentéseire, amikor megismételték, hogy úgy gondolják, be tudják majd érni a második negyedéves eladási előrejelzést.

(Borítókép: Félvezető csip gyártása. Fotó:  Dario Pignatelli / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok