Index Vakbarát Hírportál

Adatlopásért perelte be az Apple a MacBook Pro egyik tervezőjét

2021. március 17., szerda 06:17

Simon Lancester 11 évig dolgozott az Apple-nek tervezőként, aztán egy nap bizalmas információkat szivárogtatott ki egy meg nem nevezett újságnak, mielőtt kilépett volna a cégtől.

A nagyobb informatikai hardvergyártó cégeknél elég gyakori, hogy egy még tervezés fázisában lévő termékről hamarabb szivárognak ki bizalmas információk, mint ahogy a termék a boltokba kerülne. Ezt a legtöbbször megússzák az ismeretlenségbe burkolózó szivárogtatók, azonban az Apple most, nagyon úgy tűnik, rájött, hogy kiről van szó.

Az AppleInsider cikke írja, hogy a cupertinói székhelyű cég egy Simon Lancaster nevű férfit perelt be, aki régebben a vállalat egyik tervezőjeként munkálkodott a 13 és 15 colos, TouchBarral ellátott MacBookon. Lancester az Apple állítása szerint üzleti titkokat, illetve még fejlesztés alatt lévő termékekkel kapcsolatos információkat adott ki egy újságnak, amelynek kilétét nem fedték fel.

Az ötletek és a bizalmas információk kiszivárogtatása aláássa azt az erőfeszítést, amit az Apple több tízezer dolgozója tesz annak érdekében, hogy új eszközökkel és szolgáltatásokkal álljanak elő a vásárlóiknak

– nyilatkozta az Apple szóvivője a The Verge-nek.

A cég szerint Lancaster azért lopta el és adta tovább az információkat, hogy hasznot szerezzen az ügyletből, ugyanis miután otthagyta a céget, 

saját magára és saját, új vállalkozására tudja terelni a figyelmet.

Az Apple keresetében arról is ír, hogy a mérnök még 2018-ban tárgyalt először arról, hogy a szóban forgó információkat megszerezné a cégénél, és 2019-ben tette ezt meg. 2019 tavaszán kérte meg egy kollégáját, hogy vizsgáljon meg tüzetesen egy kiszivárgott információt egy még készülőfélben lévő termékről, ami esetlegesen „probléma lehet” a saját, induló vállalkozása számára.

Mielőtt lelépett, lopott

A férfi végül 2019 októberében jelezte azt, hogy kilép az Apple-től, majd ezután 

titkos információkat adott át

az újságíró kapcsolatának, és megkérdezte tőle, nem írnának-e cikket arról, hogy 11 év munka után egy „fantasztikus kezdeményezés” miatt hagyja ott a vállalatot. Az újságíró kontakt állítólag arra kérte fel, hogy szerezzen neki még információt az Apple X-projektjéről.

Október 15-én nyújtotta be a lemondását a szakember, azonban mielőtt ténylegesen elhagyta volna a céget, még részt vett egy-két olyan értekezésen, ahol az X-projektről beszéltek. Az Apple azt állítja, hogy a férfi hálózati hozzáférését még arra is használta, hogy bizalmas anyagokat töltsön le. A férfi aztán 2019. november 1-jével távozott a vállalattól.

(Borítókép: Macbook Pro laptopok. Fotó:  David Paul Morris / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok