Index Vakbarát Hírportál

Felezi a Play áruház jutalékát a Google

2021. március 17., szerda 08:38 | aznap frissítve

A keresőóriás telefonos operációs rendszerének alkalmazásboltja követi az Apple példáját, de a fejlesztők a csökkentett sáp helyett szabadon választható fizetési rendszereket szeretnének.

A Google július 1-től 30 százalék helyett 15 százalékos jutalékot von le az Android-fejlesztőktől a Play alkalmazás áruházban értékesített programjainak bevételéből – közölte a cég kedden.

A csökkentett jutalék a kis fejlesztőknek kedvez, mert a platformon keletkezett első egymillió dolláros bevételre érvényes évente – e fölött az érték fölött életbe lép az iparágra jellemző 30 százalékos fölözés.

A jutaléka miatt komoly konfliktusokba keveredő Apple már tavaly meglépte a jutalékcsökkentést. A cupertinóiak szintén 15 százalékra csökkentették a díjat, de a feltételekben volt egy nüansznyi különbség: csak azokra vonatkozik, akiknek nem haladja meg az egymillió dollárt az egész éves bevétele.

Az Apple-lel szemben a Google díjcsökkentése a nagy fejlesztőktől a legkisebbekig 

mindenkire érvényes

a csökkentett jutalék az első millió erejéig. A Play bolton programokat kínáló fejlesztők 99 százaléka egyébként nem éri el a szóban forgó bevételi limitet.

A Google Playen egyébként az előfizetéses rendszerben árusított programok 2018 óta 15 százalékos részt fizetnek ez első év után.

Édeskevés

Mint ismert, az Apple és az elmúlt évek egyik legnépszerű játékát, a Fortnite-ot fejlesztő Epic Games között robbant ki konfliktus a jutalékok miatt. Az App Store fizetési rendszerének megkerülése miatt az Apple kidobta a boltból a játékot, az Epic Games ezért több országban beperelte a céget, amelyet a piaci erővel való visszaéléssel vádol.

Akár 15, akár 30 százalék, a Google Play Store-fejlesztőket arra kényszerítik, hogy a Google applikáción belüli fizetési rendszerét használják. Az Androidnak nyíltnak kellene lennie a verseny előtt, egyenlő feltételekkel. A fizetési módokban és alkalmazás elosztásában létrejövő verseny az egyetlen út az igazságos alkalmazáspiachoz

 – kommentálta a Google lépését az Epic Games közleménye.

(forrás: Ars Technica, TechCrunch, The Verge)

Rovatok