Index Vakbarát Hírportál

Ingyenesen készít hiteles dokumentumot a Zsebtanú

2021. március 17., szerda 12:05

Fotókat, videókat, hangfelvételeket bármilyen okostelefonos applikációval lehet készíteni, de ha valaki olyan dokumentumot akar, amely bíróság előtt is hiteles, akkor ez az applikáció el tudja készíteni.

Többek között oknyomozó cikkekhez és egyéb újságírói munkákhoz is hasznos lehet a Zsebtanú alkalmazás, amely a mobilos fotókat, videókat, hangfelvételeket hatóság előtt felhasználható, hiteles bizonyítékká alakítja.

A teljesen ingyenes alkalmazást Androidon töltöttük le, és villámgyorsan, különösebb macera és reklámok nélkül feltelepedett az okostelefonunkra. Erős pozitívum az is, hogy más applikációkkal ellentétben a Zsebtanú később sem tukmálja ránk a reklámokat. Az alkotó cég mindössze annyit kér tőlünk, hogy ha szimpatikus a terméke, akkor támogassuk – a bitcoint különösen kedveli.

A fejlesztéskor a célunk az volt, hogy egy olyan eszközt adjunk az embereknek, amivel a körülöttük vagy velük történő, számukra jogilag fontos eseményeket hitelesen bizonyítani tudják. A mobiltelefon mára olyan eszközzé vált, mint régen a svájci bicska, a mindennapjaink során fontos kis eszközöket hordunk a telefonon. Ilyen szerintünk a Zsebtanú is.

– mondta dr. Tóth Zoltán, a Zsebtanú fejlesztője az Indexnek.

Hogyan működik?

Az alkalmazással fénykép, videó vagy hangfelvétel készíthető. Az elkészült digitális anyag időbélyegzővel, minősített tanúsítványon alapuló elektronikus aláírással kerül hitelesítésre. Hiteles auditnaplóban kerülnek továbbá olyan körülmények rögzítésre, mint hálózati információk és GPS-helyadatok.

– tette még hozzá dr. Tóth Zoltán.

Amikor elindítjuk az appot, akkor megkérdezi, hogy történik-e valami körülöttünk. Értelemszerűen csak egy válasz van („Igen, rögzítsük”), mert ha nincs semmi különleges esemény, akkor nyilván nincs értelme csak fotózásra használni a Zsebtanút. Az igenre bökve, bejön a telefon kamerás része, és egy letisztult, spártai egyszerűségű kezelőfelület.

Hang, fotó és videó

között választhatunk, mi a fotós részt próbáltuk ki. Miután elkészült a kép, az app részletezi a tanúsítvány típusát, a helyadatokat és a fotó készültének percre pontos dátumát. Ezután a „Kérem a tanúsítványt” gombra bökve már el is készült a dokumentumunk. A QR-kóddal hitelesített bizonyítékot aztán a telefon fotógalériájában találjuk, a tanúsítványt pedig vagy letölthetjük, vagy e-mailben is kérhetjük.

Mit kapunk?

A tanúsítvány tartalmaz egy digitális aláírást, amelyet az applikáció szerint rögzítenek is a blokkláncukon.

Ezzel a doksival bármikor bármit bizonyíthatsz.

– állítja a weboldal.

A rögzített anyag egy részletes PDF-dokumentum, amely „áttekinthető, bírósági eljárásban felhasználható bizonyíték”. A már említett időbélyegző mellett GPS-koordinátákat és hálózati információkat is feltüntet a dokumentum. A weboldal szerint ez a dokumentum egy hiteles, okirati forma, amely minősített tanúsítványon alapuló elektronikus aláírást is tartalmaz.

Az Európai Unióban irányadó eIDAS szabályok szerint (melyek a hazai jogban is alkalmazásra kerülnek) a minősített elektronikus aláírással ellátott iratok előnye az, hogy a polgári perrendtartás szabályai szerint az ilyen aláírással ellátott magánokiratok egyben teljes bizonyító erejűnek is minősülnek, azaz vélelem szól amellett, hogy az okirat valóban az adott tartalommal került aláírásra. Ez a Zsebtanú esetében azt jelenti, hogy amennyiben a felvételünket bírósági eljárásban bizonyítékként használjuk, úgy annak eredetisége mellett törvényi vélelem áll, azt a továbbiakban bizonyítani nem kell.

 – hangsúlyozta dr. Tóth Zoltán.

A „hagyományos” elektronikus aláíráson túl egyébként a felvett anyagokat blokklánc-technológián alapuló megoldással is hitelesítik. Ez az alkotó szerint azért fontos, mert:

Mikor érdemes használni?

Egy oknyomozó cikket készítő újságírónak a használata egyértelműen rendkívül hasznos, hiszen bármilyen rázós ügynél hiteles fotókat lehet vele készíteni az alkotó szerint.

Viszont olyan 

hétköznapi ügyekben is segíthet

bárkinek, mint például az esetleg rendőri túlkapások dokumentálása, amivel esetlegesen a BKV-n vagy az utcán találkozunk, vagy akár olyan egyszerűbb, hétköznapi jogi esetek dokumentálására is: a házunk kijárata előtt parkol valaki, meghúzzák az autót, vagy egyszerűen csak zaklat minket valaki. Csak előkapjuk az okostelefont, és a Zsebtanúval pillanatok alatt olyan kép-, videó- vagy hanganyagot tudunk készíteni, amelyet polgári vagy büntetőperes eljárásban is felhasználhatunk.

A weboldalon meg feltüntettek fénykép formájában 

egy repülő csészaljjal való „harmadik típusú” találkozást,

és annak dokumentálását is az esetleges alkalmazásra – elvégre minden eshetőségre fel kell készülni... 

Apró problémák

Az alkalmazás kicsit lassan generálja le a kért dokumentumot, szóval türelmesnek kell lennünk, amíg elkészül. Először nekem a megadott e-mail-címemre sem küldte el az elkészített bizonyítványt. Kiderült, hogy csak egy felesleges szünetjelet hagytam véletlenül az e-mailben, de ennek kapcsán beszéltem dr. Tóth Zoltánnal: a fejlesztői állítólag már dolgoznak egy olyan kiküldéses metóduson, hogy más okokból se akadjon fent a bizonyítvány a spamszűrőben. A mobiltelefon galériájában mindenesetre azonnal megtaláltam a QR-kódos képet, az okostelefon Dokumentumok mappájában pedig a szóban forgó bizonyítványt.

Rovatok