Index Vakbarát Hírportál

Kína blokkolta a Signal üzenetküldő szolgáltatást

2021. március 18., csütörtök 10:57

Valószínűleg blokkolták a Signal nevű üzenetküldő szolgáltatást Kínában – erről kedden a GreatFire nevű, a kínai internetes cenzúrát nyomon követő szervezet írt, azt is hozzátéve, hogy a Signal legalább egy napja elérhetetlen az ázsiai országban. A Signal egyelőre nem kommentálta a bejelentést.

A Sensor Tower elemzőcég írása alapján csaknem 510.000-en töltötték le Kínából Apple telefonokra és tabletekre az alkalmazást, amelyet a két szolgáltatóról, az AppStore-ról és a Google Playről világszerte egyaránt már több mint 100 millióan telepítettek fel.

Az ázsiai országban az internetet szigorúan felügyelik, a kínai kormány az általa kifogásolt tartalmakat 

bármikor cenzúrázhatja és szűrheti.

Különös figyelmet kapnak a politikai bírálatok és a pornográfnak minősített tartalmak. Emellett Peking a „politikai stabilitás érdekében” megköveteli a digitális óriáscégektől azt is, hogy saját cenzorokat alkalmazzanak, akik a kiadott utasításnak megfelelően szűrik az oldalakat.

Kínában már csak VPN-nel guglizhatunk

Azok a keresőoldalak és közösségi médiumok, amelyek nem tettek eleget az elvárásnak – köztük a Google, a Facebook és a Twitter – Kínában elvileg már nem elérhetők. Kínában sem ismeretlen a 

virtuális privát hálózat (VPN),

amelynek a segítségével a blokkolt oldalakhoz továbbra is hozzá lehet férni.

Az ázsiai országban februárban betiltották a Clubhouse nevű, meghívásos alapon működő üzenetküldő szolgáltatást is, amely az utóbbi időben rendkívüli népszerű volt világszerte.

A Signal az egyik legbiztonságosabb, végponttól végpontig terjedő titkosítást kínáló üzenetküldő szolgáltatás a világon. Akkor várt rendkívül népszerűvé, amikor januárban kiderült, hogy riválisa, a WhatsApp sok felhasználói adatot továbbít anyavállalata, a Facebook felé.

Rovatok