Index Vakbarát Hírportál

Személyiségtől függ a dallamtapadás

2021. március 19., péntek 11:06

Dallamtapadásnak nevezzük azt a jelenséget nevezzük, amikor egy dal – legyen az a Sun of Jamaica, a YMCA vagy egy Máté Péter-nóta – beköltözik valaki fejébe, és önkéntelenül, többször felidéződik, akár napokon keresztül.

A felmérések szerint az emberek mintegy 90 százalékát érinti legalább heti rendszerességgel. Számos kutatás foglalkozott már azzal, hogy mi állhat a dallamtapadás kialakulása mögött – ilyen tényezők például a zenei képzettség, de egyes kutatások szerint több személyiségjegy is hajlamosíthat a dallamtapadás kialakulására, például a tapasztalatokra való nyitottság vagy a szorongásra való nagyobb hajlam.

A BME Pszichológiai Doktori Iskola és az ELKH Természettudományi Kutatóközpont közösen folytatott új kutatásában a dallamtapadás és egyes személyiségjegyek kapcsolatát vizsgálják. A kutatás egyik célja az, hogy jobban megértsék az egyes személyiségjegyek szerepét a dallamtapadás kialakulásában; a másik cél pedig az, hogy feltérképezzék, hogy jelenleg idehaza milyen dalok váltanak ki jellemzően dallamtapadást.

Ha teheti, itt támogassa válaszokkal a kutatást.

(Borítókép: Artyom Geodakyan / Getty Images Hungary)

Rovatok