Index Vakbarát Hírportál

Gorillamentőket támogatnak a reddites tőzsdézők

2021. március 20., szombat 15:23

A majmok bolygója filmeket idéző „Majmok. Együtt. Erősek.” szlogennel indítottak egy új, a gorillák megmentését célzó akciót a Reddit WallStreetBets fórumának felhasználói, akik nemrég azzal váltak híressé, hogy a GameStop áruházlánc árfolyamát feltornázták.

A „kocatőzsdéző” Reddit-felhasználók szimbolikusan örökbe fogadják a majmokat, és olyan alapítványoknak adományoznak jelentős összegeket, mint a The Dian Fossey Gorilla Fund és a World Wildlife Fund.

Majomszeretet

Néhány felhasználó a GameStopot vagy a New York-i tőzsdén ismert GME-t használta „becenévként” örökbefogadónak. Az újdonsült örökbefogadók adományai kevesebb mint egy hét alatt meghaladták a 350 ezer dollárt (jelenleg körülbelül 103,6 millió forintot).

A Dian Fossey Alapítvány ki is adott egy tweetet, melyből kiderült, hogy az alapok olyan, terepen végzett programjaikhoz kerülnek, ahol természetes élőhelyeiken követik, figyelik és tanulmányozzák a gorillákat.

A Fossey Alap azt is hozzátette, hogy meglepődtek, és egyben el voltak ragadtatva, illetve nagyra értékelték az adományokat, amelyeket a Redditen működő befektetői csoportnak köszönhetően kaptak. Így kommentálták a WallStreetBets redditesek nagylelkűségét:

Köszönjük ezeknek az új adományozóknak a hozzájárulását küldetésünk sikeréhez – mert a gorillák megmentésével megmentjük egyben a bolygót is.

A Fossey Alapítvány a 

„Majmok. Együtt. Erősek.”

szlogent is felvette honlapjára.

A „trollok” megmentenek egy fajt

A jótékonysági trend akkor kezdődött, amikor a Pakistani_in_MURICA nevű felhasználó pénteken örökbefogadási igazolást tett közzé a WallStreetBetsben. A felhasználó „befogadta” az Urungano nevű gorillát, és a GameStopot jelölte meg szponzorának. A poszt hatalmas sikert aratott, és rengeteg „karmát” nyert (ez a Reddit módja a tartalmak kedvelésének), továbbá számos más felhasználót inspirált örökbefogadásra vagy adományozásra.

Most három örökbe fogadott csecsemőgorillám van. Sajnálom, de az állatok az én kriptonitom

– kommentálta az egyik redditor.

Ez remek dolog, Gogo / WSB [WallStreetBets]! Ez szokott történni, amikor olyan emberek jutnak hirtelen pénzhez, akik nem szoktak hozzá

– írta egy másik felhasználó – némi iróniával.

Ők is nagymajmoknak tartják magukat

A WallStreetBets Reddit-csoport az év elején vált rendkívül népszerűvé, amikor számos amatőr befektetőjük felvásárolt tömegesen GameStop-részvényeket. Ennek eredményeként a GameStop árfolyama megugrott, ami hatalmas veszteségeket okozott egyes fedezeti alapoknak, amelyeknek pozíciói voltak a GameStoppal szemben. A WallStreetBets felhasználói sokszor nevetnek is rajta, hogy a profi befektetőket izzasztották meg, miközben öniróniával gyakran majmoknak nevezik saját magukat.

A Fossey Alap honlapja szerint természetvédelmi munkájuk a ruandai hegyi gorillákra és a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Grauer-gorillákra összpontosít. A webhelyükön jelenleg hat gorillát lehet örökbe fogadni.

Rovatok