Index Vakbarát Hírportál

Jön a nagy tavaszi Windows 10-frissítés

2021. március 21., vasárnap 08:13

Összeszedtük azokat a legfontosabb változásokat, amelyeket a Microsoft operációs rendszerétől várhatunk.

A Microsoft még február közepén erősítette meg, hogy a legújabb Windows 10-es javítása, a 21H1 verzió még ez év tavaszán érkezik. Ez a Microsoft szokásos mintáját követi

évente két fő Windows 10-frissítés

bevezetésével. Ez a rövidesen, tavasszal bevezetésre kerülő update a legutóbbi, 2020. októberi update-et követi. Ami a Windows 7 operációs rendszert illeti, azt már ugye nem támogatja a Microsoft, viszont ha ilyet futtat, akkor a legújabb javítások letöltéséhez továbbra is ingyenesen letöltheti a Windows 10 rendszert.

A „nap völgye”

Bár várhatóan néhány hasznos új szolgáltatás érkezik tavasszal, valószínűnek tűnik, hogy a Microsoft ezt a rövidebb update-ciklust használja arra, hogy felkészítse a felhasználókat egy nagyobb Windows 10 felhasználóifelület-frissítésre, amely Sun Valley kódnéven fut. A „Sun Valley” egy redizájnprogram, amely a leggyakrabban használt kezelőszerveket, a Start menüt, a Műveletközpontot és a Fájlkezelőt is érinti majd.

A szerző a Windows Insider program résztvevőjeként nemrég kapott egy igencsak termetes (béta) frissítést, amelynek keretében először egy új profilra kapcsolt át a Windows 10, és

már a Sun Valley letisztultabb kezelőfelületét mutatta,

ám amikor visszakapcsolt a saját profiljára, akkor visszatért a régi dizájn. (Azóta viszont a saját profilján kívül máshová át sem tud kapcsolni, vélhetően egy bug miatt.)

Ez egy KB5000802-es kódnevű, 2021-03-as „összesítő frissítés” volt – még hivatalosan a „20H2 Windows alapú rendszerekhez”. Valószínűleg ez egy olyan korai, nem végleges update, amelyet csak az insideresek kapnak meg, és amely „előfutára” annak az áprilisi frissítésnek, amely már minden felhasználó gépére felkerül.

Mi a Windows 10 21H1 verziója?

A Windows 10 21H1 verziója lesz a Microsoft operációs rendszeréhez a legújabb frissítés, amely valamikor rövidesen mindenkinek megérkezik. Ezek a javítások jellemzően áprilisban vagy májusban szoktak érkezni.

A Microsoft általában tavasszal kiad egy nagyobb funkciófrissítést, ősszel pedig egy kisebbet. De úgy tűnik, hogy ezúttal a 21H1 verzió is kisebb update, nem pedig nagyjavítás.

Milyen új szolgáltatásokat tartalmaz a frissítés?

A Microsoft blogbejegyzése szerint az új Windows 10-funkciók többek között a következőket tartalmazzák:

A Digital Trends szerint ezeken túl a javítás új ikonokat, frissített beállítási oldalakat, valamint a Cortana és a keresőmező élményének néhány módosítását is tartalmazza.

Mikor tölthetem le az új frissítést?

A Microsoft szerint a Windows 10 21H1-frissítés „az év első felében” (még tavasszal) elérhető lesz. A Windows Central jelentése szerint májusban érkezik, bár a Microsoft ezt nem erősítette meg.

Múlt szerdán a Microsoft megkezdte a 21H1-es verzió összeállítását a Windows Insider-tagok számára a Beta-programban. Új funkciókat kínálnak a jövőben a Windows Insider Preview buildjeiben, amint azok készen állnak.

Amikor a frissítés általánosan elérhető, akkor először a H1 (a naptári év első felében) szolgáltatásfrissítést szállítják a Microsoft szerviztechnológiájával. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy érkezik, mint a havi Windows 10-frissítések. Ugyanígy jelenik meg a 2020. októberi frissítés is. Ha már a Windows 10 2004-es vagy a 20H2-es verzióját futtatja, akkor 

a legújabb frissítés gyors telepítéssel felkerül.

Amikor tavasszal elérhető lesz, akkor letöltheti a 21H1 verziót a Beállítások > Frissítés és biztonság > Windows Update elemre kattintva, majd kattintson a Frissítések keresése gombra. Ha már rendelkezésre áll, akkor megjelenik a „frissítés a Windows 10, 21H1 verzióra” szöveg. Kattintson a Letöltés és telepítés gombra, és már indul is a móka.

Mire lehet még számítani idén?

2020. októberi konferenciáján Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója elmondta, hogy a Microsoft „megduplázza erőfeszítéseit” a Windows és a PC-k területén, és folytatja a korábban megkezdett „komolyabb innovációkat”.

Ez a Windows 10 egyik fő operációsrendszer-frissítésének formája lehet az év végén, amely jelentős változást hoz a felhasználói felületre – derül ki a Windows Central jelentéséből. A hírek szerint a Sun Valley kódnevű frissítés egy 

átalakított Start menüt, az Action Centert és a File Explorer alkalmazást hozza modernebb megjelenéssel és új funkciókkal.

Maga a Sun Valley várhatóan a 2021-es ünnepi szezon környékén jelenik meg, mondja a Windows Central, de ez változhat.

Másrészről a Microsoft azt nyilatkozta, hogy a két képernyős eszközökhöz tervezett Windows 10X operációs rendszer frissítése várhatóan először csak az egy képernyős eszközökhöz érkezik.

Végül elvileg a dizájnújítás mellett rövidesen érkezhet egy olyan frissítés is (vagy a nagy frissítés része lehet), amelynek nyomán egyszerűen telepíthetővé és futtathatóvá válnak az Android-alkalmazások.

 

(Borítókép:  Kiyoshi Ota / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok