Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják, milyen hatással van a koronavírus a daganatos betegekre és a cukorbetegekre

2021. március 22., hétfő 20:25 | aznap frissítve

Két új tudományos kutatás eredménye jelent meg hétfőn: a daganatos betegségben, illetve a cukorbetegségben szenvedők körében tanulmányozták a koronavírust.

A New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem és a Montefiorei Egészségügyi Rendszer vizsgálatában arra kerestek választ, hogy a koronavírusban szenvedő daganatos betegek szervezete mennyi antitestet termel. A kutatás során megbizonyosodtak arról, hogy

a rákos betegségek többsége nem befolyásolja negatívan a vírusra adott válaszreakciót, így ők is megkaphatják az oltást. 

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mindez a betegségek jellegétől is függhet, így minden esetben egyéni szinten kell kivizsgálni a beteg állapotát. Különösen a vérrákos betegségben szenvedők lehetnek nehéz helyzetben, mivel az ő esetükben átlagosan valamivel kevesebb antitest termelődött a szervezetben. 

A King’s College London és a Monash Egyetem kutatói eközben egy adatbázist hoztak létre annak érdekében, hogy megvizsgálják: a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkre milyen hatással van a fertőzés, illetve a fertőzés következményeképp kialakulhat-e 2-es típusú cukorbetegség. Azt kérték, hogy akiket a betegség érint, küldjék meg az adataikat elemzésre a kutatóknak.

Az orvosok már a pandémia kezdete óta számos alkalommal beszámoltak arról, hogy a koronavírus miatt kezelt betegeiknél diabétesz alakult ki, valamint a cukorbetegek esetében gyakran súlyosabb következményekkel jár a fertőzés, mint másoknál.

A kutatók most azt igyekeznek kideríteni, hogy ez valóban így van-e, és ha igen, akkor pontosan mi lehet az oka.

Rovatok