Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk tagadja, hogy a Tesla autók Kína ellen kémkednek

2021. március 22., hétfő 15:05

Elon Musk, az amerikai Tesla elektromos autógyártó vezérigazgatója szerint cége „bezárását” kockáztatná, ha járműveit kémkedésére használnák.

Ezt a nyilatkozatot azért tette, mert bizonyos jelentések szerint a kínai hadsereg kitiltotta a Tesla autókat a létesítményeiből – írja a BBC. A katonaság biztonsági aggályokat vetett fel az autókba telepített kamerák által gyűjtött adatokkal kapcsolatban.

Kína a Tesla legnagyobb piaca az Egyesült Államok után, a vállalat globális értékesítésének körülbelül egynegyedét adja 2020-ban.

A „negatív hatások nagyon rosszak lennének”

Szombaton Elon Musk kijelentette, hogy ha egy vállalkozás valóban kémkedne egy külföldi kormány ellen, „ennek a vállalatnak a negatív hatásai rendkívül rosszak lennének”.

Nagyon erős az ösztönzés arra nézve, hogy rendkívül bizalmasan kezeljünk bármilyen információt.

– állította Musk egy befolyásos kínai üzleti fórumon videólinken keresztül.

Ha a Tesla autókat használt kémkedésre Kínában vagy bárhol máshol, akkor mi majd leállítjuk.

Régóta nyugtalanítja Kínát az ázsiai országban működő amerikai nagyvállalatok jelenléte, és ez fordítva is igaz. Kína és az Egyesült Államok – a világ két legnagyobb gazdasága – kapcsolatai már évek óta nagyon feszültek.

A hét elején mindkét ország tisztviselői rendkívül indulatos szavakat váltottak egymással a kínai kormány és Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja közötti első magas szintű tárgyalásokon.

Musk nagyobb kölcsönös bizalmat sürgetett Kína és az Egyesült Államok között, mely országon belül, Kaliforniában található a Tesla vállalata.

„Mit számítana ez?!”

A kínai tulajdonban lévő TikTok videóplatform esetére hivatkozva igyekezett alábecsülni azokat az aggályokat, amelyek a bizalmas adatok kezelésével kapcsolatosak.

Tavaly Donald Trump volt elnök azzal fenyegetőzött, hogy betiltja a TikTokot az Egyesült Államokban, mert aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a felhasználók adatait átadhatják a kínai kormánynak.

Még ha lenne is kémkedés, mit tudna meg abból a másik ország, és ez valóban számítana?

– mondta Musk.

Elon Musk autóvállalata 2018-ban elnyerte a sanghaji gyár jóváhagyását, és ez lett az első külföldi autógyártó, amely teljes tulajdonú üzemet üzemeltetett Kínában.

Kína a világ legnagyobb autópiaca, és kormánya erőteljesen támogatja az elektromos járművek bevezetését. Ennek az igénynek köszönhetően ért el a Tesla 721 millió dolláros (519 millió font) nyereséget 2020-ban.

(Borítókép: Elon Musk 2020. március 9-én. Fotó: Win McNamee / Getty Images Hungary)

Rovatok