Index Vakbarát Hírportál

Több hőt sugároz a Föld egyik oldala

2021. március 22., hétfő 09:00

Nem egyformán hűl a bolygó belseje, mert a kontinensek szigetelnek.

Az Oslói Egyetem kutatói bizonyítékot találtak rá, hogy a Föld belsejéből származó hőből több sugárzik a bolygó egyik oldalán, mint a másikon. A Geophysical Research Letters folyóiratban publikált eredményből kiderül, hogy a kutatócsoport az elmúlt 400 millió éves hőveszteségét modellezte.

Mint ismert, a Föld belsejének hője a radioaktív elemek bomlásából fakad, illetve a bolygó története során bekövetkezett meteorbecsapódásokból maradt. A Föld hője a felszínre jutva eloszlik, de – mint kiderült – nem jut egyenletesen a felszínre.

A korábbi kutatások csak 240 millió évig mentek vissza bolygónk hőleadásának modellezésében. Az új modell készítésekor a norvég szakemberek kiszámították, hogy a Föld belseje 149 kelvint hűlt egymilliárd év alatt. Ennyi idő alatt a bolygó képe jelentős változásokon ment keresztül a kontinensek vándorlása miatt.

A földkéreg több hőt vezet el az óceánok alatt, mint a kontinensek alatt, ezért a Csendes-óceánt tartalmazó félteke alatt a mélyben 50 fokkal több hőt vesztett, mint a kontinensekkel sűrűbben tűzdelt rész.

(Forrás: Phys.org)

Rovatok