Index Vakbarát Hírportál

Üdítően friss nézőpont: A világ 2021-ben

2021. március 22., hétfő 08:10

Milyen lehet egy magyar igényeket figyelembe vevő geopolitikai irányvonal? Mi történhet a következő tíz évben a világban?

Nemrégiben jelent meg a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelye által kiadott, „A világ 2021-ben” című elemzés. A szerzők nem kevesebbet tűztek ki célul, mint az önálló magyar stratégiai gondolkodás létrejöttében való közreműködést. Ez utóbbi mindenképpen üdvözlendő cél, ugyanis egyetértve a bevezetőben megfogalmazott gondolattal ilyen eddig nem volt. Ugyan léteznek úgynevezett stratégiai dokumentumok, amelyek a NATO/EU elvárásokkal összhangban kerültek megalkotásra, de olyan, némi túlzással geopolitikai iskolának nevezett irányvonal, amely Magyarország egyedi igényeit vette volna alapul, eleddig nem létezett.  

A legtöbb kül- és belföldi szakértő korábban azzal intézte el a sajátosan magyar problémákat, jellemzően a határon túli magyarok iránti felelősségünket, hogy a fenti szervezetekhez való csatlakozásunk majd megoldja ezeket. Nos, több mint húsz év NATO- és több mint tizenöt év EU-tagság után 

kijelenthetjük, hogy nem oldotta meg.

A világ általános helyzetét 2020-ban bemutató első részt követően ezek a fenti, belső körös magyar érdeknek nevezett szempontok, azaz a szomszédos államok képezik a dokumentum második nagyobb fejezetét. A magyar érdekek külső körét a nagyhatalmak, illetve a kisebb régiós országok alkotják, amelyek közvetlen hatással vannak és lesznek országunkra. A besorolás utolsó két csoportjába a magyar érdekek szempontjából fontos egyéb államok tartoznak, és végezetül a régióra és ezáltal ránk ható országok eseményei kerültek leírásra. 

A koronavírustól a gazdasági kilátásokig, a meghatározó trendektől, azaz a migrációtól a klímaváltozásig terjedő szempontok szerint részletesen és sok esetben a fősodratú csoportgondolkodástól üdítő módon eltérően bemutatott területek felölelik a katonai kiadásokat, sőt 

a nemzetközi rendszer folyamatban lévő átalakulását is.

A 226 oldalas részletes elemzés további előnye, hogy a kéziratot nemrégiben, február 28-án zárták le, így olyan releváns információk is megtalálhatóak benne, mint a jelentős mértékben átoltott izraeli lakosságra vonatkozó információ.

Talán a dokumentum legérdekesebb része az utolsó tíz oldal, amely a Gazdasági és geopolitikai trendek és forgatókönyvek, 20212030 címet viseli. A fejezet őszintén, tabuk és – az utóbbi időben sajnos egyre inkább jellemző – egyoldalú megközelítés nélkül mutatja be a következő tíz év várható eseményeit, az olyan előre nem látható, de nagy hatású (High Impact Low Probability – HILP) eseményektől, mint egy napkitörés, egészen az amerikai–orosz–kínai háromszög előre látható eseményeiig.

Rovatok