Index Vakbarát Hírportál

Feltörték az Acert, 50 millió dolláros váltságdíjat követelnek a hackerek

2021. március 23., kedd 15:09

Az utóbbi években a kiberbűnözők körében rendkívül népszerű ransomware típusú támadással törtek be az Acerhez, a cég még nem erősítette meg a támadások tényét.

A hírhedt REvil ransomware hackercsapat a hírek szerint megtámadta a tajvani PC-gyártót, az Acert, és monero kriptovalutában 50 millió dolláros váltságdíjat követelt a számítógépek dekódolásához – írja a Techradar.com.

A Malwarebytes-nak – a The Record cyberintelligencia-híroldal rosszindulatú programokkal foglalkozó hírelemzőjével együttműködve – sikerült felkutatnia a REvil banda által működtetett portált, ahol egyértelműen posztolták a váltságdíjat, amely állítólag 

a legmagasabb, amit a ransomware-üzemeltetők valaha is követeltek.

A Gartner legfrissebb adatai az Acert a világ ötödik legnagyobb számítógépgyártójának minősítették, amelynek forgalma a tavalyi globális PC-eladások közel hat százalékát teszi ki, tehát nem véletlenül szemelhették ki most a céget a hackerek.

Csak a back-office rendszert támadták

Ha hihetünk a jelentéseknek, akkor a ransomware támadás csak az Acer back-office hálózatát érintette, a gyártási rendszereit érintetlenül hagyta. Az Acer képviselői nem is erősítették meg a ransomware betörést, és a támadás okozta kár 

„csekély mértékét”

azzal is hangsúlyozták, hogy nyilvánosságra hozták a cég 2020-as negyedik negyedév pénzügyi eredményét, amelyet a támadás nem befolyásolt.

A REvil ismert hálózatai között a „sötét webet” átkutatva a The Record weboldal munkatársa megtalálta az Acer nevét a hackerportálon, ahol a csoport rendszerint felrakja a vállalat belső dokumentumait, ha váltságdíj-követelései nem teljesülnek.

Bár még nem tettek fel Acer-dokumentumokat, a váltságdíj iránti igényt felsoroló oldalon képernyőképek vannak az Acer képviselői és a fenyegetés szereplői közötti állítólagos kommunikációról is.

A képernyőképek szerint a hackerek 

„inkompetens tárgyalóként”

megkérdőjelezték az Acer képviselője szakértelmét (akivel kapcsolatba léptek), és megkérték, hogy terjessze ki a tárgyalást a felettesek szintjére. A csoport azzal is fenyeget, hogy megduplázza a váltságdíjat, ha követeléseit csak 2021. március 28-ig teljesítik.

(Borítókép:  Acer gamer tablet a Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Kiállításon, 2015. szeptember 3-án. Fotó: Chris Ratcliffe / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok