Index Vakbarát Hírportál

Tenger alatt harcolna a kémek ellen Nagy-Britannia

2021. március 23., kedd 06:02

Pár éve észleltek orosz kém-tengeralattjárókat a tenger alatti komunikációs kábelek körül.

Hatalmas viták közepette folyik a külpolitikai szempontból frissen függetlenné vált Nagy-Britannia esedékes védelempolitikai felülvizsgálata. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, meglepő dolgok kerülnek elő.

Jelenleg úgy tűnik, hogy Boris Johnson növelni akarja a rendszerben tartott és felhasználásra kész nukleáris robbanófejek számát, és a jelenlegi 180 helyett 260-ra akarja feltornászni számukat. Összehasonlításképpen szakértők szerint Kína 200 és 280 közötti azonnal bevethető robbanófejjel rendelkezik, míg az Egyesült Államok és Oroszország az utolsó pillanatban megállapodott START III megállapodása értelmében 1500-1500-ra fogja csökkenteni saját robbanófejeinek számát. A terv éles kritikákat váltott ki az ellenzék részéről.

Ezzel párhuzamosan hiába nő a költségvetés, a változó prioritások nyomán Nagy-Britannia a fegyveres erőket alkotó haderőnemek súlyozását is átalakítja. Ennek ismét a szárazföldi hadsereg  issza meg a levét, a tervek szerint tovább csökkentik a harckocsik és páncélozott járművek számát. Ez persze lehet reakció a királyság megváltozott védelmi feladataira is, de egy hasonló folyamat lezajlott már a világban, a Szovjetunió felbomlása után a frissen létrejött Oroszország hasonlóan elhanyagolta szárazföldi erejét, a mobilabb légierő és a nagyhatalmi pozíció fenntartásához elengedhetetlenül szükséges nukleáris csapásmérő erők javára. Hogy azután az 1994–95-ös első csecsen háborúban bebizonyosodjon, mekkorát tévedett.

Visszatérve Nagy-Britanniára, kevéssé ismert, hogy 

a kontinensek közötti internetes kommunikáció jelentős része tenger alatti kábeleken zajlik.

Néhány éve hatalmas felhördülést okozott, amikor az orosz terminológiában AGS-nek nevezett kém-tengeralattjárókat észleltek körülöttük való ügyködés közben. Egyikük, a nukleáris meghajtású Losarik, 2019-ben súlyos balesetet szenvedett. Felismerve a veszélyt, amit a kommunikáció lehallgatása vagy megzavarása jelent, a Royal Navy új típusú eszköz tervezését kezdte meg. 

Az új, többfeladatú tengeri kutatóhajó (Multi Role Ocean Surveillance) fejlett érzékelőrendszerekkel, valamint számos adatgyűjtésre alkalmas távirányítású és autonóm működésre alkalmas drónnal lesz felszerelve. A 15 fős legénységű hajó 2024-ben áll szolgálatba. A tenger alatti kábelek zavartalan működésének ellenőrzésén túl 

a jármű további védelmi feladatok ellátására is alkalmas lesz, ideértve a vitatott területté váló sarkköri területeken végrehajtott gyakorlatok és műveletek folytatását is

– tette hozzá a brit védelmi minisztérium.

Rovatok