Index Vakbarát Hírportál

Kiszámolták a Mars magjának méretét

2021. március 24., szerda 07:38

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Insight Mars-szondája által gyűjtött szeizmikus adatokat tanulmányozva egy nemzetközi kutatócsoport kiszámolta a Mars magjának a méretét – tudósított a Phys.org tudományos portál.

A számításokat elemző tudosók eredményeiket az online térben rendezett 52. Hold- és Bolygótudományi Konferencián teszik közzé, azonban az egyik kutató, Simon Stahler, hozzáférhetővé tette a prezentációt a nagyközönség számára is.

Eddig pusztán a Föld és a Hold magját tudták megmérni. 

Az Index beszámolt róla korábban, hogy a NASA 2018-ban indította útnak az Insight-missziót, amelynek leszállóegysége sikeresen landolt a Marson. Az űreszközt azzal a céllal küldték a vörös bolygóra, hogy gyűjtsön olyan adatokat, melyekkel feltérképezhető a bolygó belső struktúrája. 

Az Insight ezt remekül végzi, hiszen a szeizmométer, amely 2019. április 6-án észlelt először rengést a Marson, azóta már ötszáz szeizmikus mozgás adatait továbbította. 

A fent említett adatokat elemezve a kutatók megállapították a köpeny és a mag közötti határ mélységét a bolygó számos pontján, ebből pedig ki tudták számolni a vörös bolygó magjának méretét, amelynek sugara 1810 és 1860 kilométer között van, ez körülbelül fele a Föld magjáénak. 

Rovatok