Index Vakbarát Hírportál

A rejtőzködve élő vadmacskák fennmaradását is veszélyezteti a városiasodás

2021. március 25., csütörtök 19:23

A Budakeszi Vadaspark fajmegőrzési programot indított márciusban hazánk egyik legveszélyeztetettebb faja, az Európa-szerte őshonos kisragadozó, a vadmacskák védelmében – írja az MTI a Budakeszi Vadaspark közleményére hivatkozva.

A Vadmacska-fajmegőrzési program a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködése révén, az Agrárminisztérium támogatásával valósul meg.

A ritkán mutatkozó, rejtőzködve élő vadmacskák életmódjának megismerése érdekében

Továbbá vadkamerák kihelyezésével vizsgálnák a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Budai-hegységben élő vadmacska-populáció nagyságát, majd a kapott eredmények alapján az év második felében szőrcsapdákat állítanak fel. Az így gyűjtött szőrminták alapján pontosan feltérképezhetők a vizsgált területek vadmacskaállományának genetikai adottságai.

Mindezek a lépések a fajmegőrzés alapfeltételei, ezeket szükség esetén a vadmacskák esetleges szaporítása és visszavadítása követheti

– olvasható a közleményben.

A vadmacska fennmaradását egyrészt erdei élőhelyének szűkülése veszélyezteti, amit az erősödő városiasodás okoz, másrészt a házimacskákkal való keveredés, ami genetikai állományuk felhígulásához vezet.

A vadmacska 2012 óta fokozottan védett őshonos macskaféle, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

A Budakeszi Vadaspark – ahol szintén él egy példány – 2021-ben hirdette meg a vadmacska évét, erről és a fajmegőrzési program részleteiről a park Facebook-oldalán található bővebb információ.

Rovatok