Index Vakbarát Hírportál

High-tech fejlesztési központ indul a Miskolci Egyetemen

2021. március 25., csütörtök 13:19

Új Femtokémiai Intézet Tanszék jön létre a Miskolci Egyetem Kémiai Intézetén belül - áll az egyetem közleményében. A közös ipari tanszék egy új „high-tech” fejlesztési központ alapjait teremti meg, amelynek létrehozására a Femtonics Kft-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodást a felsőoktatási intézmény.

Az együttműködő partnerek között a két irányú technológiai transzferben a híd szerepét a Miskolci Egyetem Kémiai Intézetén belül újonnan létrejövő Femtokémiai Intézet Tanszék fogja betölteni. A legújabb kutatási eredmények egyúttal azonnal átültetésre kerülnek a mindennapok mérnökképzési gyakorlatába, ezáltal támogatva a leendő mérnökök kreativitásának fejlesztését.

A femtokémia a kémia azon területe, amely nagyon rövid idő, vagyis femtoszekundumok (1015 másodperc, egy kvadrilliomod másodperc) alatt bekövetkező eseményeit vizsgálja.

Az új tudományterületek felé való nyitással és az ipari szereplők bevonásával az egyetemen kiemelt cél, a lehető legmagasabb szintű innovatív kutató-fejlesztő tevékenység végzése az alapkutatásoktól az alkalmazott kutatásokig, elősegítve egyúttal a hazai ipar versenyképességének növelését

– hangsúlyozta Horváth Zita rektor.

A céget vezető Rózsa Balázs kiemelte, hogy a munkafolyamatok összekapcsolása során a közös bázist a szisztematikus molekulatervezés és a speciális szerves szintetikus kutatás fogja jelenteni. Olyan biológiai problémák megoldásához terveznek úttörő kísérleti módszereket, amelyek segítségével új anyagtudományi területek válhatnak vizsgálhatóvá a jövőben, illetve az összetett biológiai rendszerek képalkotó és diagnosztikai lehetőségeinek javítása is lehetségessé válik.

Rovatok