Index Vakbarát Hírportál

Miről álmodik a polip?

2021. március 26., péntek 18:18

Az emberhez hasonlóan a polipok is álmodhatnak – állapították meg brazil kutatók, akik legalább két különböző alvási fázist azonosítottak be az általuk megfigyelt fejlábúaknál.

A Rio Grande do Norte Szövetségi Egyetem kutatói több napon át folyamatosan videóztak négy polipot a tartályaikban, majd a felvételeket alapos elemzésnek vetették alá – írja az MTI. Az azonosított két alvástípus egyike a szakemberek által aktív alvásnak nevezett állapot volt. Ez hasonlít az emlősöknél, madaraknál és néhány hüllőnél megfigyelhető, gyors szemmozgásos szakaszhoz (REM), ami azt sugallja, hogy az emberhez hasonlóan a polipok is álmodhatnak.

Aktív alvás közben a nyolckarú polipok bőrének színe és textúrája dinamikusan változott, izmaik összerándultak, elernyedtek, csukott szemük körbe-körbe mozgott. A csendes alvás állapotában ezzel szemben az állatok mozdulatlanok, fakó színűek voltak, és pupilláik résnyire szűkültek.

Az emlősöknél a REM-szakasz az emlékek beépülésének ideje, ami beindít egy sor olyan molekuláris mechanizmust, amely jótékony hatással van az agy egészségére és a kognitív működésre. A kutatók szerint a nyolckarú polipok esetében ugyanez lehet a helyzet. Az emberi álmok többsége ugyancsak a REM-szakaszban jelentkezik, és bár a kutatók ezt nem tudják biztosra mondani, de lehetséges, hogy a polipok is álmodnak ilyenkor.

Rovatok