Index Vakbarát Hírportál

Rekordhideg vihart láttak

2021. március 28., vasárnap 12:07

Ha elképzeljük a klasszikus, üllő alakú nyári zivatarfelhőt, és megpróbáljuk megtippelni, hogy milyen hőmérséklet lehet az üllő tetején, bizonyára erősen fagypont alá tippelünk, de sokakat meglephet, hogy itt akár -100 Celsius-fokos hideg is lehet.

Amerikai tudósok most egy eddigi rekordokat megdöntő viharfelhőről számoltak be: 2018-ban egy trópusi viharrendszer tetején -111 fokos hideget mértek. Az adatot december 29-én rögzítették a Csendes-óceán nyugati részén, az Egyenlítőtől délre. A mérést az amerikai Nemzeti Légkör- és Óceánkutató Hivatal Noaa–20 műholdja végezte.

Amikor egy erősen felfelé áramló légtömeg eléri az alsó légkör, a troposzféra határát, ellaposodik és szétterül – innen a jellegzetes forma. Ha kellően erős a felfelé áramlás, az a plafonon túl a sztratoszférába nyúlhat. Ezt történt a rekorder felhőnél is, amelynek teteje 20,5 kilométeres magasságba nyúlt. Az ilyen túlnyúlások a magasság növekedésével kilométerenként 7 fokot hűlnek – a rekorder 14 fokkal hidegebb volt, mint a troposzféra határát jelentő tropopauza.

A hosszú távú adatbázisok alapján a szuperhideg viharok egyre gyakoribbak, ami azért fontos, mert jellemzően szélsőséges időjárási jelenségek – villámlások és árvizek – kísérik őket.

(BBC)

Rovatok