Index Vakbarát Hírportál

Elhallgat mobilon Cortana, Siri pedig alapból férfihangot kap

2021. április 2., péntek 15:27

Miközben a Microsoft-féle Cortana elnémul, addig Siri, az Apple virtuális asszisztense új hangot kap.

Cortanát, a Microsoft virtuális asszisztensét, amelyet arra terveztek, hogy versenyezzen az Apple-féle Sirivel és a Google asszisztensével, mobilon nyugdíjba küldik. Máshonnan viszont egyáltalán nem tűnik el: a jövőben a Windows 10-, az Outlook- és a Teams-felhasználóknak nyújt segítséget.

Béke poraira?

El is terjedt Twitteren a 

#RIPCortana hashtag,

amely egyeseknél magára az eltűnés tényére vonatkozott, mások pedig arra utaltak némi iróniával, hogy az asszisztens mennyire érdektelen volt.

Cortanát 2014-ben mutatták be virtuális asszisztensként a Windows telefonokhoz. Nevét a Microsoft akkoriban legnépszerűbb videójáték-sorozata, a Halo-széria fejlett mesterségesintelligencia-segítőjéről kapta. A sokszor szexi nőként ábrázolt Cortanát a Halo-kánon szerint a Halo 4-ben és a regényekben is szereplő tudósnő, Dr. Catherine Helsey saját külsejéről és elméjéről mintázták.

A Windows 10-be annak 2015-ös megjelenésekor került bele hivatalosan – bár már persze a korábbi béta-verziókban is elérhető volt. A korai Windows 10-verziókban Cortanának nagyobb szerepe volt, de fokozatosan visszavettek belőle.

Három évvel később a Microsoft felhagyott az okostelefon operációs rendszerével, bár a Cortana továbbra is elérhető volt iPhone és Android készülékekre.

Már tavaly nyáron temették

A hangalapú asszisztens halálát a legtöbb platformon már tavaly nyáron bejelentették, és januárban a Microsoft megszüntette a Cortana-integráció támogatását a Harman Kardon Invoke hangszóróban. A cég cserébe felajánlott a Cortanát használó hangszórók tulajdonosainak egy 50 dolláros Microsoft-ajándékkártyát.

Ben Wood, a CSS Insight kutató cég vezető elemzője szerint is várható volt ez a lépés.

Bizonyos szempontból elkerülhetetlen volt, hogy a Microsoft felhagyjon a Cortana »fogyasztóközpontú« változatával. Az Amazon Alexa és a Google asszisztense a legnépszerűbb hangsegédek a piacon, és kevés helyet hagynak a riválisoknak. Még a hatalmas Apple is küzdött azért, hogy Siri érvényesüljön, annak ellenére, hogy óriási beruházásokat eszközölt a platform fejlesztése érdekében

– vélekedett az elemző. 

Rovatok