Index Vakbarát Hírportál

Ez egy újabb probléma, amit a koronavírus okoz

2021. április 3., szombat 08:37 | aznap frissítve

Nőtt a háztartások vízfogyasztása a pandémia alatt, különösen azóta, amióta szigorodtak a korlátozások – számol be róla a HVG a Cranfield Egyetem kutatása alapján.

A szakemberek gépi tanulási algoritmusok bevetésével elemezték több mint 11 és fél ezer kelet-angliai háztartás óránkénti vízfogyasztási adatait 2020. januártól egészen 2020 májusáig.

A legfőbb következtetés, hogy összességében is megnőtt a háztartások vízfogyasztása az egy évvel korábbiakhoz képest, és ez a különbség annál markánsabb lett, minél szigorúbbá váltak a korlátozások.

A vízfogyasztás napi eloszlása is szignifikánsan változott – emelik ki a szakértők.

A kora reggeli (reggel 7 és 8 óra közötti) fogyasztás 40 százalékról 20 százalékra esett vissza, viszont a szokásosnál többször mértek csúcsfogyasztásokat a nap folyamán.

A megnőtt vízigény a hálózati vízszolgáltatásra is komoly súlyt helyezett, a szolgáltatók pedig sokszor nincsenek felkészülve a kiélezett helyzetre, ezért a kutatás nekik is jól jöhet a későbbiekre nézve. 

Lassuló járvány

A koronavírus-járvány terjedésének lassulását, legrosszabb esetben stagnálását mutatja a terjedés dinamikáját mérő R reprodukciós mutató pénteken ismertetett, Angliára kiszámított új becslési sávja – írta meg az Index.

Az R szám azt mutatja, hogy egy fertőzött átlagosan hány embernek adja tovább a fertőzést. A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai alapján az R mutató Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában – jelenleg 0,8 és 1 között van.

Rovatok