Index Vakbarát Hírportál

Kiterjesztettvalóság-szemüvegekkel erősít az amerikai hadsereg

2021. április 3., szombat 17:47

Nemcsak vadászrepülőgépeken, hanem a gyalogos katonák számára is elérhetővé válhat a látómezőbe vetített információs panel.

10 év alatt 22 milliárd dollár értékben vásárol a Microsoft Hololens szemüvegén alapuló „kiterjesztett valóság” szemüvegeket az amerikai szárazföldi hadsereg. A 120 000 darab eszköznél külön kikötés volt, hogy az Egyesült Államokban készüljenek. A BBC tudósítása hozzátette, hogy a gigacég részvényei 3 százalékkal emelkedtek a hírre.

A kiterjesztett valóság abban különbözik a 3D, virtuális valóságtól, hogy egy átlátszó felületre (üvegre vagy plexire) vetít információkat, így 

a felhasználó lát maga körül,

szemben a virtuális valóság teljesen számítógéppel generált képével. Az így létrehozott kép hasonlít a vadászgépek és egyes modern autók által használt HUD-ra, azaz „heads-up display”-re. A HoloLens 3500 dolláros áron kapható, fő vásárlói olyan vállalkozások, amelyek személyre szabott, saját szoftvereket használnak hozzá.

A US Army és a Microsoft két év alatt közösen dolgozta ki az integrált vizuális kiegészítő rendszer (Integrated Visual Augmentation System, IVAS) részleteit, amely lényegében a Hololens katonai elvárásoknak megfelelő változata.

A hírről beszámoló blogposztban a Microsoft arról tájékoztatott, hogy a program

fokozza a környezet érzékelését (situational awareness), valamint elősegíti az információ megosztást és a döntéshozatalt a legtöbb helyzetben.

Miután a Microsoft 2018-ban bejelentette, hogy 480 millió dollár értékű szerződést kötött az IVAS fejlesztésére, 94 alkalmazott petícióban követelte a vállalattól, hogy lépjen vissza megállapodástól, és ne fejlesszen semmilyen „fegyvertechnológiát sem most, sem a jövőben”.  Nos, arról nincs hír, hogy a felszólítás aláírói a vállalatnál dolgoznak-e még, de a modern technika már egy jó ideje nagyobb pusztításra képes, mint akár a legmodernebb fegyverrendszerek.

Rovatok