Index Vakbarát Hírportál

Több százan váltottak már jegyet a Virgin Galactic űrutazásaira

2021. április 13., kedd 09:54

Több százan váltottak már jegyet, és kezdtek felkészülni a Virgin Galactic által szervezett űrutazásokra, hogy néhány percre, esetleg napra átélhessék a súlytalanság érzését.

Főként a gazdagok köréből készülnek sokan arra, hogy részt vegyenek számos magáncég, köztük a Virgin Galactic, a Blue Origin és a SpaceX által meghirdetett űrutazásokon. Már építik és tesztelik azokat az űrhajókat, amelyek szuborbitális repülésre viszik az ügyfeleket.

Glenn King, az űrutazásokra előkészítő pennsylvaniai National Aerospace Training and Research Center igazgatója elmondta, hogy központjuk már mintegy 400 jövőbeli Virgin Galactic-utast képezett ki az útjaikra.

A legidősebb személy, akit én képeztem ki, 88 éves volt

– mondta King az AFP francia hírügynökségnek.

A kiképzőprogram két napig tart, elméleti oktatást és centrifugában végzett teszteket foglal magában. Utóbbi azt jelenti, hogy a kiképzés alatt álló személyt együléses fülkébe ültetik egy nyolc méter hosszú kar végén, és körbe-körbe forgatják, hogy szimulálják a gravitációs erőt.

Nincs két év ezen emberek képzésére; napokra csökkentettük, hogy utazhassanak. Ők nem személyzet, hanem szigorúan csak utasok. Nincs sok feladatuk, csak pihennek, de el kell viselniük a gravitációs erőt az induláskor és a visszaérkezéskor

– magyarázta. Hozzátette:

És ha már pályán vagy, csak élvezed a kilátást az ablakból.

King elmondta, hogy a kiképzettek 99,9 százaléka megfelelt a kurzuson.

Rovatok