Index Vakbarát Hírportál

Több előnye van az AstraZenecának, mint hátránya

2021. április 14., szerda 15:44 | aznap frissítve

A vérrögképződéses esetek ellenére is több előnye van az AstraZeneca-vakcinának, mint hátránya – állítja egy írás a Brit Orvosok Szövetségének (BMA) szakfolyóiratában, a British Medical Journalban.  A cikk szerzője, Paul R. Hunter professzor dolgozatában azt emelte ki, hogy az AstraZeneca oltóanyaga hatékonynak bizonyult a súlyos lefolyású betegségek, illetve halálozások megelőzésében. 

Az AstraZeneca oltóanyaga nélkül kétséges, hogy a kórházi kezeltek száma ilyen hamar lecsökkent volna az Egyesült Királyságban – fogalmazta meg véleményét a professzor. 

Kifejtette: március 31-ig a brit hatóságoknak összesen 79 trombózisos esetet jelentettek alacsony vérlemezkeszám miatt. A páciensek közt 51 nő és 28 férfi volt, az esetekből összesen 19 végződött halállal. Az összes incidensre az első AstraZeneca-oltás után került sor. 

A professzor azt is részletezte, hogy a jelek szerint elsősorban a fiatalok körében áll fenn a trombózis veszélye. 20–29 éves kor közt minden százezer emberből 1,1 szenvedte el ezt a mellékhatást, míg a 60–69 közti korosztályban ötödannyi, 0,2 az átlagérték. 

Hozzátette ugyanakkor, hogy mindezt érdemes összevetni azzal, hogy például a hormonális fogamzásgátlót szedő nők esetében százezer főre 60 trombózisos eset jut.

Konklúziónként a tudós azt javasolta, hogy a fiatalok esetében érdemes lehet mérlegelni a hasznokat és kockázatokat akkor, amikor a fertőzés épp kevésbé terjed, de a jelenlegi helyzetben még minden korosztály számára több előnye van az AstraZeneca vakcinájának, mint hátránya.

HA NEM ADJÁK BE EZEKET AZ OLTÓANYAGOKAT, VAGY AZ EMBEREK ELUTASÍTJÁK ŐKET, ANNAK SZÁMOS, MÁS ESETBEN MEGELŐZHETŐ HALÁLeset LEHET AZ EREDMÉNYE – TETTE HOZZÁ. 

„A legjobb koronavírus elleni vakcina az, amit még ma be tudnak adni” – összegezte véleményét.  

Jelentős részben egyébként valóban az AstraZenecának köszönhető az, hogy a briteknél rendkívüli gyorsasággal halad az oltási kampány. Az Egyesült Királyságban – a legfrissebb adatok szerint – 32 millióan már legalább az oltóanyag egyik dózisát megkapták, július végére pedig akár az összes felnőttet beolthatják. 

Rovatok