Index Vakbarát Hírportál

Saját intimvideója sokkolta a videochatoldalon a fiatalembert

2021. április 15., csütörtök 20:24

„Szexcsalogató botként használnak engem” – nyilatkozta az Omegle nevű videocsevegős oldal egyik felhasználója, akinek egy 14 éves korában készült intimvideóját használják fel a tudta nélkül arra, hogy más – sokszor szintén kiskorú – felhasználókat átverjenek vele.

Michael 14 éves volt, amikor először az Omegle videocsevegős oldalra ment – olvashatjuk a BBC írásában. Hallott róla az iskolában, és felkeltette az érdeklődését a kiszámíthatatlan és furcsa találkozások miatt.

Néhány órán belül, miután véletlenszerűen párosítottak idegenekkel, azt mondja, összeköttetésben állt egy nála idősebb lánnyal, aki rábeszélte, mutassa meg neki a nemi szervét.

Nem vagyok benne biztos, hogy a lány felnőtt volt-e, vagy sem, de határozottan emlékszem rá, hogy idősebb volt nálam

– mondta a fiatalember.

Emlékszem, hogy azt kérdezte, hogy meztelenül akarom-e látni. Mondtam neki, hogy igen, erre a lány rávett, hogy nyúljak magamhoz közben. Megtettem, mert hülye voltam. Ha visszamehetnék, akkor megállítanám magam

– mesélte Michael (akinek persze nem ez az igazi neve, amelyet nem akart megosztani a BBC-vel), hozzátéve, hogy nem sokkal később kijelentkezett az Omegle-ből, de továbbra is aggódott az eset miatt.

Függő lett

A globális gyermekvédelmi jótékonysági szervezetek és több ország rendőri erői egyre inkább aggódnak Omegle miatt, amelynek népszerűsége megnőtt a járvány során.

Michael elmondása szerint néhány évvel ezelőtt, 18 éves korában ismét rávették, hogy használja a chatalkalmazást, amelynek rabja lett.

Újra elkezdtem feljárni az oldalra, és elkezdtem kamerával »intim dolgokat« csinálni különböző emberekkel. Magyarán: videószexbe bonyolódtam

– mesélte Michael, aki közben nem vette észre, hogy legalább egy ilyen „intim” videóhívást rögzítettek a másik oldalon.

Miután egy ideig nem használta a portált, most ismét odatévedt, mert unatkozott a karantén alatt. Ekkor fedezte fel saját, régi videóját, amelyet arra használtak, hogy másokat szexuális tevékenységbe csaljanak.

Több mint egy évig otthagytam az oldalt, de egy délután, véletlenszerűen megtaláltam egy videót, amin 18+-os dolgot művelek. Valaki felvett, miközben magamhoz nyúltam, és legalább egy éve használta a videót

– tette hozzá Michael, akinek elmondása szerint 

borzalmas élmény volt,

amikor látta, hogy a régi felvételen miket művelt, miközben egy titokzatos személy vagy egy mesterséges intelligencia őt magát próbálta rávenni, hogy csatlakozzon a „bulihoz”, azt állítva, hogy ő a hét évvel ezelőtti Michael.

A csalás módszere

Annak érdekében, hogy a csevegések „diszkrétek” legyenek, az Omegle-ben sokan úgy döntenek, hogy elhomályosítják az arcukat a felvételeken, és a szöveges csevegésen keresztül beszélgetnek. Michael megítélése szerint az interakció meggyőző volt.

Az egész olyan volt, mint egy teljesen fejlett rendszer, különféle videórészletekkel, amelyeken különböző dolgokat csinálok.

A 21 éves skandináv férfi elmondta azt is a BBC-nek, hogy azért osztotta meg történetét, mert azt szeretné, ha az emberek tanulnának tapasztalataiból, és mindig megkérdőjeleznék, hogy ki áll a videóhívás másik oldalán.

Állandó stresszben él

Folyamatosan stresszelek emiatt, de az legalább megnyugtat, hogy az arcom nincs benne. De fáj, hogy az én videómmal vernek át más fiatalokat

– mondta Michael, aki először a régi ruhái alapján jött rá, hogy róla készült a hét évvel korábbi videó.

Az Omegle portál vezetősége azt nyilatkozta, hogy 

„rendkívül megrázta őket”

Michael története, és fokozzák majd a moderálást, „hogy ezt a viselkedést a lehető legnagyobb mértékben kiküszöböljék”.

Michael egyébként azután vette fel a kapcsolatot a BBC-vel, miután a brit portál írt egy cikket arról, hogy kiskorúakkal élnek vissza az Omegle-n. Bár a férfi nem mutatta meg a BBC-nek a szóban forgó mozgóképet, de a BBC szerint már találtak hasonló felvételeket a portálon, ahol „csalinak” használják fel a fiatalokról készült és rögzített videókat.

Az Omegle székhelye az Egyesült Államokban található, és több tucat nyelven elérhető. 2009-ben indították útjára, de a járvány idején robbanásszerűen megnőtt a népszerűsége, napi körülbelül kétmillió látogatással. Az alkalmazás egyre népszerűbb a fiatalok körében, köszönhetően a róla szóló marketingvideóknak a közösségimédia-alkalmazásokban, mint a TikTok és a YouTube.

Az oldalon ugyan van egy figyelmeztetés, hogy a „ragadozók” is használják, és nem 18 éven aluliak számára készült, ugyanakkor nincs életkorellenőrző rendszer. A helyzetet súlyosbítja, hogy a hasonló incidensek bejelentésére, illetve a céggel való kapcsolatfelvételre online, telefonos vagy postai úton egyáltalán nincs mód.

„Virtuális kameraprostik”

Sarah Smith, az Internet Watch Foundation (IWF) internetes biztonsági nonprofit szervezet részéről elmondta, hogy az ilyen típusú szoftveres trükköket néha „virtuális kameraprostiknak” nevezik.

El sem tudom elképzelni, milyen kellemetlen lehet, ha szembesülünk azzal, hogy valaki ilyen módon használja fel az ilyen intimvideókat, de még súlyosabb, hogy ezeket a virtuáliskamera-botokat arra használják, hogy szexuális tevékenységre csalják és kényszerítsék a gyerekeket

– állítja a hölgy.

Láttunk olyan eseteket, amikor a gyerekeknek valójában más gyerekekkel kapcsolatos videókat mutatnak, ahol nyilvánvaló, hogy ez nem valósulhatott meg valós időben, mert az adott videót már másutt láttuk.

Az IWF szerint jobb moderálást kellene elérni az élő csevegőoldalakon, és alapos életkor-ellenőrzést biztosítani a gyermekek és az összes felhasználó védelme érdekében az ilyen viselkedéstől.

Azt szoktuk mondani, hogy »hiszem, ha látom«, de sajnos ennek az ellenkezője az igaz ezzel a hamis live kameraszoftverrel

– tette hozzá Smith.

Andy Patel, az F-Secure kiberbiztonsági vállalattól azt mondja, hogy van egy aktív közösség az omegle-i botkészítőkről, akik trükköket és technikákat osztanak meg a YouTube-videókon és más fórumokon.

A legtöbb Omegle-nél lévő szexcsaló robot egy nagyon durva szkriptnek tűnik, amelyet úgy írtak meg, hogy minél több emberrel kommunikáljanak. Úgy gondolom, Michael esetében azonban valószínű, hogy van egy emberi »operátor« a színfalak mögött, aki végigkattintja a videósorozatot, hogy az minél hihetőbb legyen

– állítja Patel.

Már nyomoznak az ENSZ szakértői

A felhasználók és mások, köztük az IWF is bírálta az Omegle-t, hogy nem tett eleget a webhely moderálásáért, vagy hogy megakadályozza, hogy a gyerekek hozzáférjenek ahhoz.

Az ügyben már az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának a gyermekek szexuális kizsákmányolásával foglalkozó szakértői is nyomoznak, és felvették a kapcsolatot a BBC-vel. A brit portál úgy tudja, hogy az iroda Omegle-t is megkereste, de az ügy jelenleg bizalmas szakaszban van az eljárások során.

Az Omegle alkotója Leif K Brooks, aki továbbra is üzemelteti a weboldalt. Szerinte az moderálást egy 

teljesen automatizált mesterségesintelligencia-szolgáltatás,

valamint egy harmadik féltől származó megfigyelőcég végzi, amelynek csapata 24/7 figyelemmel kíséri a site-ot.

A szóban forgó helytelen viselkedés, bár nagyon kis százaléka a napi interakciók millióinak, mégis mélyen felkavar, és számomra elfogadhatatlan

– állítja Brooks.

Az Omegle ugyanakkor teljes mértékben elkötelezett a felvetett aggályok kezelése érdekében, hogy az ilyen rosszindulatú emberek kis többsége ne tegye tönkre a felhasználók milliói által megtapasztalt pozitív interakciókat

– tette még hozzá az alkotó.

(BBC)

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok