Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft 20 milliárd dollárért megvette a Siri alkotóját

2021. április 16., péntek 17:47

A redmondi cég felvásárolja a Nuance-t, amely korábban az Apple Siri beszédfelismerő szoftverét fejlesztette ki. Az vállalatért 19,7 milliárd dollárt (6047 milliárd forintot) fizethet a Microsoft, a fő fókuszuk a távegészségügy fellendítése lesz.

A Nuance Communications felvásárlása egyben a második legnagyobb volumenű befektetés a Microsoft történetében a LinkedIn 2016-os felvásárlása után.

A Microsoft egyben azt is bejelentette, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségügyi célú szoftver- és mesterséges intelligencia fejlesztésekre. Ez a cég szerint azért fontos, mert a „távegészségügy” és a távoli orvoslátogatások 

a koronavírus járványa óta fellendültek.

Az előrejelzések szerint ez a növekedés a pandémia után is folytatódni fog.

A Nuance biztosítja a mesterséges intelligencia technológiáját az egészségügyi ellátás helyén. Az MI a technológia legfontosabb prioritása, és az egészségügy a legsürgetőbb alkalmazása.

- állítja a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella egy közleményében.

Mi a Nuance?

A massachusettsi székhelyű Nuance 1992-ben alakult. Globálisan több mint 1600 embert foglalkoztat, és 28 országban tevékenykedik. A beszédfelismerés úttörőjeként ismert cég újabban különös hangsúlyt fektet olyan szoftverek biztosítására, amelyek az egészségügyi ágazat számára nyújtanak segítséget. Például olyan programokra kell gondolni, amelyek segítenek automatizálni a radiológiai jelentéseket, és megkönnyítik az orvosok számára, hogy diktálva készítsenek betegjegyzeteket.

Miért egyesítik két cég erőit?

Az amerikai kórházak közel 80 százaléka már a Nuance ügyfele.

- állítja Nadella. A cég felvásárlása jelentős mértékben kibővíti a Microsoft potenciális piacát az egészségügy terén.

A Nuance vezetői szerint az „erőik egyesítése” a Microsofttal elősegíti a felhőalapú kínálat elmélyítését, és lehetővé teszi, hogy kiaknázzák a Microsoft meglévő globális ügyfélkörét is.

A felvásárlás a két vállalat 2019-ben létrehozott partneri kapcsolatára épül, hogy automatizálja a klinikai adminisztratív munkát, például a dokumentáció terén.

Dan Ives, a Wedbush Securities elemzője elmondta, hogy az ügylet véleményük szerint

egy nyilvánvaló stratégiai lépés a Microsoft számára, és tökéletesen illeszkedik egészségügyi törekvéseibe, lévén a kórházaknak és az orvosoknak olyan következő generációs AI képességekre van szükségük, mint amilyet a Nuance tud fejleszteni.

Mit szól a tranzakcióhoz a tőzsdepiac?

A Microsoftnak részvényenként 56 dollárt kell fizetnie azért, hogy az új cég saját tető alá kerüljön. Ez az ár körülbelül 23 százalékkal magasabb, mint a Nuance részvényeinek pénteki állása.

A bejelentést követően a Microsoft részvényei csökkenő tendenciát mutattak, míg a Nuance több mint 16 százalékot erősödött. Mindkét vállalat igazgatósága jóváhagyta a tranzakciót.

(BBC)

Rovatok