Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk cége fejlesztheti ki a NASA Holdra szálló egységét

2021. április 17., szombat 08:15

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Elon Musk SpaceX nevű űrvállalkozását bízta meg az első kereskedelmi jellegű Holdra szálló egység kifejlesztésével, az egység két űrhajóst visz majd az égitestre – adta hírül a NASA.

A bejelentett megállapodásnak több szempontból is jelentősnek tekinthető, hiszen ezzel hasonlóan az Apollo-programhoz az Egyesült Államok légiereje ismét kimarad a Holdraszállásból. A NASA és a SpaceX közötti üzlet 2,9 milliárd dollár (874 milliárd forint) értékű és az űrhivatal Artemis nevű programjának részét képezi. A program célja, hogy legkésőbb 2024-ben, azaz űrkutatási szempontból rövid idő alatt ismét űrhajósokat küldjenek a Holdra. 

A kifejlesztésre váró technika az és újabb Holdraszállás tulajdonképpen az előszobája, a tesztelése lesz a Marsra tervezett jövőbeli küldetéseknek.

A SpaceX vetélytársai a NASA projekjében az Amazon internetes áruház alapítójához, Jeff Bezoshoz köthető Blue Originnel és a Dynetics nevű hadiipari vállalkozás voltak.

Elon Musk gyermeki őszinteséggel fogadta a űrkutatási hivatal bejelentését

Király a NASA!!

– írta a Tesla-birodalom feje Twitter-üzenetében. 

Az űrkutatási hivatal arról is beszámolt, hogy ellentétben a korábbi űrjárművekkel a SpaceX Starship nevű űrhajója tágas lesz két légzsilippel, hogy az űrhajósok holdsétákat is tehessenek. Emellett céljuk egy teljességgel újrahasznosítható felszálló- és leszállórendszer kifejlesztése a Holdra, illetve a Marsra tartó űrutazáshoz.

A NASA elképzelés szerint négy űrhajóst indítanak a NASA Orion nevű űrhajójával Hold körüli pályára, ahol ketten átszállnak a leszállóegységbe, és azzal érkeznek a Föld égi kísérőjének felszínére.

Arról is tájékoztatott a hivatal, hogy a két űrhajós, akik közül a tervek szerint legalább az egyik nő lesz, nagyjából egy hétig folytat majd kutatást a Hold felszínén, mielőtt visszatér a Földre. 

Rovatok