Index Vakbarát Hírportál

2020 az óceánok legcsendesebb éve volt

2021. április 19., hétfő 15:04

A koronavírus-járvány az óceánok legcsendesebb évét hozta el 2020-ban, állítja kutatók egy csoportja, amely víz alatti hangok globális térképének megalkotásán dolgozik – írja a The Guardian. Hangszennyezést a hajók motorja, tengerközi bányászat, olajplatformok és halászati tevékenységek keltette zaj jelent, de mindez 2020 tavasza óta jelentősen csökkent a koronavírus-járvány megfékezéséért életbe léptetett intézkedések hatásaként. 

A kutatók úgy hiszik, hogy a relatív csend, ami kialakult az óceánokban, lehetőséget biztosít, hogy többet megtudjunk a hang a bálnákra, korallokra és más tengeri fajokra tett hatásáról. 

Csakúgy mint a fényszennyezés a szárazföldön, a hangszennyezés az óceánokban is egyre nagyobb aggodalomra ad okot, tudományosan bizonyított tény ugyanis, hogy a hangszennyezés összezavarja és eltéríti egymástól azon fajok egyedeit, amelyek kommunikációja és navigációja nagyban függ a hangtól, amit kibocsátanak társaik. Az alacsonyabb frekvenciájú hangok több ezer kilométer messzire is eljuthatnak. 

Rovatok