Index Vakbarát Hírportál

Jött az aszteroida, és megváltoztak a dzsungelek

2021. április 20., kedd 19:03

Megváltoztatta a trópusi esőerdők szerkezetét egy 66 millió évvel ezelőtti aszteroidabecsapódás – állapította meg Kolumbiából származó fosszíliák alapján egy nemzetközi kutatócsoport. A becsapódás előtt az esőerdőket nyitott lombkorona jellemezte.

A Föld történetének ötödik tömeges fajkihalása 66 millió évvel ezelőtt következett be, amikor meteorit csapódott a Mexikói-öbölbe. A katasztrófa hatására nemcsak a dinoszauruszok és számos más állatfaj halt ki, de a trópusok növényfajainak 45 százaléka is eltűnt.

Több ezer kolumbiai levél- és pollenfosszília segítségével a tudósok azt vizsgálták, hogyan változtak a trópusi esőerdők a tömeges fajkihalás nyomán. Eredményeikről a Science című tudományos folyóiratban számoltak be – közölte a Freiburgi Egyetem.

Az esőerdők azelőtt nagyrészt sáfrányfélékből és virágos növényekből álltak, de az ökoszisztéma részét képezték a tűlevelűek, például a kaurifenyő és a délfenyő (araukária) rokonai.

A tanulmány vezető szerzője, Monica Carvalho, a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet és a kolumbiai Universidad del Rosario munkatársa abból indult ki, hogy a fák lombkoronája a mai trópusi esőerdőkkel ellentétben nem alkotott sűrű, nehezen áthatolhatatlan ernyőt. Akkoriban alig voltak nitrogént megkötő hüvelyes növények, amelyek ma nagy számban megtalálhatók a trópusokon.

Rovatok