Index Vakbarát Hírportál

Falkában vadászhattak a tirannoszauruszok

2021. április 20., kedd 13:25

Nagy valószínűséggel az eddig vélttel ellentétben a tirannoszauruszok nem magányos ragadozók voltak, hanem a farkasokhoz hasonlóan csapatban vadászhattak, egy új kutatás szerint. A paleontológusok a Utah állam déli részén fekvő nemzeti parki lelőhelyen egy hét évvel ezelőtti feltárás nyomán jutottak erre a következtetésre. Ott több tirannoszaurusz maradványára bukkantak. A csontok és kövek elemzése alapján az Arkansasi Egyetem tudósai megállapították, hogy a dinoszauruszok ugyanazon a helyen múltak ki.

A utahi színhely már a harmadik tömeges „tirannoszaurusz-sír”, amelyet Észak-Amerikában találtak. Ez megerősíti azt a korábbi elméletet, amely szerint falkákban élhettek ezek a ragadozók, írta a távirati iroda.

Kristi Curry Rogers kutató szerint lehetséges, hogy ezek az állatok egymás közelségében éltek, de nem együtt mozogtak csoportként, és csak a nehéz időkben gyűltek össze az élelem és egyéb források közelében. A tirannoszauruszok társas létének elméletét több kutató is megkérdőjelezi, mivel véleményük szerint ezek a dinoszauruszok nem rendelkeztek megfelelő aggyal ahhoz, hogy szofisztikált társas kapcsolatokat alakítsanak ki.

Rovatok