Index Vakbarát Hírportál

37 év pereg le a Google Earth videóján

2021. április 21., szerda 11:15

A Google Earth új time-lapse funkciójával a felhasználók visszatekerhetik az időt, és megnézhetik, hogyan változott a világ több évtized alatt.

A time-lapse egy fotózási technika, amellyel a hosszú idő alatt felvett képeket utána rövid idő belül lejátsszák. A nézőben az idő felgyorsulásának érzetét kelti, ezért nevezik az idő fotózásának is. Ezt a funkciót most a Google a saját professzionális eszközei és az elmúlt 37 év több millió műholdfelvételei segítségével használta fel, hogy az emberek „végigpörgethessék” az eltelt időt. Így például a globális felmelegedés mellett 

a gleccserek visszahúzódását vagy az Amazonas erdőirtását

is láthatják az idő múlásával. A vállalat szerint ez a Google Earth legnagyobb frissítése négy év óta.

A Google Earth hasonló technológiát használ, mint a széles körben használt Maps termék, de inkább a geológiára és a kutatásra koncentrál, mint a tömegközlekedésre és az útbaigazításra.

A felhasználók egy webböngészőben férhetnek hozzá az eszközhöz, és a funkcióhoz néhány előre összeállított virtuális túra is tartozik, amelyek egy alaszkai gleccser évek óta tartó olvadását vagy a brazíliai erdővédelmi erőfeszítéseket mutatják be.

A time-lapse funkció azonban globális – vagyis a felhasználók egyszerűen beírhatnak egy tetszőleges helyszínt, és a rendelkezésre álló képekkel kísérletezhetnek. A Google célja egyben az is, hogy eszközt elég határozottan reklámozza, hogy ezáltal is felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra és más környezetvédelmi kérdésekre.

A táj változásának látványos példájaként a Cape Cod homokjának elmozdulását és a kazahsztáni Aral-tó kiszáradását mutatta be. De egyben dokumentálja a világ városainak fellendülését is – Las Vegas gyors terjeszkedésétől a dubaji mesterséges szigetek építéséig.

Az eszköznek köszönhetően egyértelműbb képet kapunk a változó bolygónkról – olyat, ami nemcsak a problémákat, hanem a megoldásokat is megmutatja, valamint az évtizedek alatt kibontakozó, lenyűgözően szép természeti jelenségeket is

– állítja a Google.

Tényleg „Föld-méretű” a videó

A Google Earth új verziója 24 millió különböző műholdképet használt fel, amelyek a Nasa, az amerikai földtani intézet Landsat-projektje és az EU Copernicus nevű projektje segítségével készültek.

A Google szerint az új funkciók „egyszerűen nem jöhettek volna létre” az említett űrügynökségek „nyílt és hozzáférhető adatok iránti elkötelezettsége” nélkül.

Bár az átlagos felhasználó egyszerre csak a rendszer egy apró töredékét fogja látni, a Google szerint az animált time-lapse képek lényegében egyetlen óriási videómozaikot alkotnak, amely egyedi videórészletekből áll.

A 24 millió kép egészen 1984-ig nyúlik vissza, és 20 petabájt – 20 millió gigabájt – tárhelyet foglal el, valamint „négymilliárdnyi pixelt” tesz ki – közölte a vállalat.

Ezek együttesen egyetlen videó 4,4 terapixeles méretét teszik ki – ami a Google szerint több mint félmillió 4K ultranagy felbontású videónak felel meg.

Mindezen adatok feldolgozása több mint kétmillió órányi számítógépes időt vett igénybe – megosztva a Google tulajdonában lévő több ezer nagy teljesítményű gép között, hogy a munkát észszerű időn belül elvégezhessék.

Tudomásunk szerint a Google Earthben az időzített felvétel a legnagyobb videó a bolygón, a mi bolygónkról

– közölte a vállalat.

A Google szeme mindent lát

Ez a fajta – kissé azért nehézkes – feldolgozás a légkondicionált adatközpontokban hatalmas mennyiségű energiát fogyaszt, és jelentős környezeti hatással jár. A Google azt állítja, hogy minden adatközpontja szén-dioxid-semleges, bár ezt az ellentételezés gyakorlatával éri el – környezetvédelmi projektekért fizet, hogy „ellensúlyozza” a saját energiafelhasználását.

A hatalmas mennyiségű történelmi adatnak viszont más gyakorlati előnyei is vannak – például 

a felhők digitális eltávolítása.

A Föld felszínéről készült bármelyik fotósorozatban vannak olyan, felhőzet által eltakart területek, amelyeket a műhold nem lát. Idővel azonban különböző zónák válnak láthatóvá, amelyeket aztán össze lehet illeszteni, hogy képet kapjunk arról, mi van alatta.

A Google azt mondja, hogy legalább a következő évtizedben minden évben frissíteni kívánja ezt az új time-lapse projektet.

Reméljük, hogy a bolygónak ez a perspektívája megalapozza a vitákat, felfedezésre ösztönöz, és megváltoztatja a nézőpontokat a legégetőbb globális problémáink némelyikével kapcsolatban

– áll még a közleményben.

(Borítókép: Google / YouTube)

Rovatok