Index Vakbarát Hírportál

Új helikoptert mutatott be a Sikorsky az amerikai hadseregnek

2021. április 21., szerda 14:38

A különleges kialakítású koaxiális rotoros és tolólégcsavaros repülőeszköz lehet egy teljesen új helikopter család első tagja lehet.

Nemrégiben az alabamai Redstone Arsenal katonai kísérleti telepe mellett lakók csodát láthattak, ha figyeltek. Ez persze nem teljesen igaz, ugyanis a hadsereg központi tesztlétesítményének, valamint számos egyéb állami szerv lőterének és kiképzőközpontjának helyet adó több mint húsz négyzetkilométeres terület az egyik legjobban őrzött helyszín az Egyesült Államokban. Talán csak a légierő tesztközpontja a híres 51-es terület (Area 51) veszi fel vele a versenyt. A jelenleg is rakétakísérleteknek helyet adó bázison a NASA és a Blue Origin űrhajózási cég mellett az FBI és a ATF is működtet itt létesítményeket. 

Egy szó mint száz a mozifilmekből is jól ismert Bell 206A Jetrangerből kifejlesztett könnyű felderítő és harcihelikopter az OH-58 Kiowa Warrior leváltására szánt tender egyik indulója debütált a szakértő közönség előtt - tudósít a Military.com.

Az S-97 Raider típusú gép nem igazán hasonlít egyetlen korábbi amerikai típusra sem, kivéve talán a hatvanas évek elvetélt harcihelikopterét az AH-56 Cheyenne-t. A koaxiális, azaz egymás felett ellentétes irányban forgó rotorokkal felszerelt X2 megoldást tíz éve teszteli a Sikorsky. Ezt a megoldást nálunk a mezőgazdasági helikopterként használt Kamov Ka-26 használta. A Raider különlegessége, azonban hogy a hagyományos elven működő rotorok mellett, egy tolólégcsavarral is rendelkezik, amely jelentősen megnöveli a sebességét.

A Sikorsky test pilótái Christiaan Corry és Bill Fell két napon keresztül mutatták be az S-97 képességeit, kiemelt hangsúlyt helyezve a tervezett feladatokhoz szükséges, alacsony magasságon nyújtott mozgékonyságra és sebességre. A korábbi tengerészgyalogos pilóta Corry több mint 4 500 órát repült különböző típusokon. 

Folyamatosan lenyűgöz a Raider repülés közben. A koaxiális rotorok és a tolólégcsavar kombinációja páratlan technológiai előrelépést tettek lehetővé. Ahogy a mai demóból is kiderült alacsony sebességeknél ugyanazt tudja a gép, mint bármelyik hagyományos helikopter. Aztán amikor bekapcsoltuk a légcsavart, kilőttünk mint a rakéta, vele együtt már-már repülőgépszerű az élmény.

- mondta a tesztpilóta.

De nem az S-97 az egyetlen ahol a Sikorsky X2 megoldását használják. A szintén hetvenes évekbeli UH-60 Blackhawk leváltására kiíírt tenderen a Sikrosky-Boeing Defiant X már jóval nagyobb helikopter, mint a könnyű felderítő szerepkörben bemutatkozó S-97 Raider.

(Military.com)

Rovatok