Index Vakbarát Hírportál

A legkisebb fekete lyuk van legközelebb hozzánk

2021. április 22., csütörtök 09:26

Sokáig nem ismertek ilyen kis tömegű fekete lyukakat. Amit most fedeztek fel, végig az orrunk előtt volt.

Az Ohio Egyetem munkatársai Egyszarvúnak nevezték el az általuk felfedezett fekete lyukat, amelyről a brit királyi csillagászati társaság szaklapjában, a MNRAS-ban adtak hírt. Az égitest nemcsak azzal érdemelte ki nevét, hogy az Egyszarvú csillagképben található, de több egyedi tulajdonsága is van.

Megnéztük az adatokat, és ez a fekete lyuk, az Egyszarvú, kitűnt

– mondta a kutatás szerzője, Tharindu Jayasinghe, az Ohio Egyetem munkatársa.

Az Egyszarvú tömege a Napénak mindössze háromszorosa – az ismertek között az egyik legkisebb tömegű fekete lyuk. Egyben ez a legközelebbi ismert fekete lyuk: 1500 fényévnyire található a naprendszertől. Eddig a szemünk előtt rejtőzött.

Az Egyszarvú páros rendszert alkot egy vörös óriással, amelyet több modern obszervatórium vizsgált – de az adatelemzés során nem számoltak egy nem látható fekete lyuk jelenlétének eshetőségével.

Jayasinghe és kollégái figyeltek fel rá, hogy nemcsak hogy kering valami a csillag körül, de kimozdítja és alakját is megváltoztatja.

Ahogy a Hold megváltoztatja a Föld óceánjainak formáját, és árapályt okoz, a fekete lyuk amerikaifoci-alakúvá torzítja a csillagot, amely egyik tengelyén sokkal hosszabb, mint a többin. A legegyszerűbb magyarázat, hogy egy fekete lyuk okozza ezt, és ebben az esetben a legvalószínűbb is

– magyarázta a kutatást vezető Todd Thompson.

A csillag formájából számolták ki az Egyszarvú tömegét. A csillagászat a legutóbbi időkig nem ismert ilyen kis tömegű fekete lyukakat, és évtizedekig a megfelelő eszközök hiányában nem is találtak ilyeneket, ezért kétséges volt, hogy egyáltalán léteznek-e.

Az elmúlt években több nagyobb program is szerveződött az ilyen fekete lyukak felfedezésére.

A tudomány most efelé tart, hogy feltérképezzük, mennyi alacsony tömegű, mennyi közepes tömegű és mennyi nagy tömegű fekete lyuk van, mert ahányszor találunk egyet, újabb dolgot tudunk meg arról, melyik csillagok omlanak össze, melyek robbannak fel, és mik vannak a kettő között

– emelte ki Thompson.

(Phys.org)

Rovatok