Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokra perlik a TikTokot gyermekek adatainak felhasználása miatt

2021. április 25., vasárnap 14:43

A kínai videómegosztó ellen Anne Longfield, az Egyesült Királyság korábbi gyermekjogi biztosa indított jogi eljárást gyermekek adatainak gyűjtése és felhasználása miatt.

A keresetet az Egyesült Királyságban és az EU-ban élő több millió gyermek nevében nyújtották be, akik a rendkívül népszerű videómegosztó alkalmazást használták. Siker esetén az érintett gyermekek egyenként több ezer fontot kaphatnak a BBC tudósítása szerint. A TikTok szerint a vád minden alapot nélkülöz, és „harcolni fognak ellene”.

Baljós árnyak

Az ügyvédek azt állítják, hogy a TikTok a gyermekek személyes adatait használta fel – többek között telefonszámokat, videókat, pontos tartózkodási helyet és biometrikus adatokat – kellő figyelmeztetés, átláthatóság és a törvény által előírt szükséges 

hozzájárulás nélkül,

valamint anélkül, hogy a gyermekek vagy a szülők tudnák, mi történik ezekkel az információkkal.

Válaszul a videómegosztó alkalmazás szóvivője közölte:

Az adatvédelem és a biztonság a TikTok számára elsődleges prioritás, és szilárd irányelvekkel, folyamatokkal és technológiákkal rendelkezünk, hogy minden felhasználó, különösen a tizenéves felhasználóink védelmét elősegítsük. Úgy véljük, hogy az állítások nem megalapozottak, és határozottan meg kívánjuk védeni a keresetet.

A TikTok világszerte több mint 800 millió felhasználóval rendelkezik, és az anyavállalat ByteDance tavaly milliárdos nyereséget ért el, amelynek túlnyomó többsége a reklámbevételekből származik.

A keresetet minden olyan gyermek nevében indítják, aki 2018. május 25. óta használta a TikTokot, függetlenül attól, hogy van-e fiókja, vagy milyen adatvédelmi beállításokkal rendelkezik. Azok a gyermekek, akik nem kívánnak képviseltetni, lemondhatnak a képviseletről.

„Túlzott adatgyűjtés”

Longfield a BBC-nek elmondta, hogy a TikTokra összpontosít, mert bár minden közösségi médiaplatform gyűjti az információkat, a TikTok „túlzott” adatgyűjtési irányelvekkel rendelkezik.

A TikTok egy rendkívül népszerű közösségimédia-platform, amely segített a gyerekeknek abban, hogy egy hihetetlenül nehéz évben is kapcsolatban maradjanak a barátaikkal. A vidám dalok, táncos kihívások és szájszinkronizációs trendek mögött azonban valami sokkal kártékonyabb dolog rejlik

– állítja Longfield, azt is hozzátéve, hogy a cég „egy adatgyűjtő szolgáltatás, amelyet alig rejtve közösségi hálózatnak álcáznak”, és amely „szándékosan és sikeresen megtévesztette a szülőket”.

Hozzátette, hogy ezeknek a szülőknek joguk van tudni, hogy a TikTok átláthatatlan adatgyűjtési gyakorlata során milyen személyes adatokat gyűjtenek.

Tom Southwell, az ügyet képviselő ügyvédi iroda munkatársa elmondta, hogy szerinte a TikTok által gyűjtött információk

súlyosan sértik az Egyesült Királyság és az EU adatvédelmi jogszabályait.

A TikTok és a ByteDance reklámbevételei a felhasználók, köztük a gyermekek személyes adataira épülnek. Elfogadhatatlan, hogy ezekből az információkból úgy nyerészkednek, hogy nem tesznek eleget jogi kötelezettségeiknek és a gyermekek online védelmére vonatkozó erkölcsi kötelességüknek.

Életkor-ellenőrzés

Az ügy nem példa nélküli. A kínai cég 2019-ben rekordösszegű, 5,7 millió dolláros bírságot kapott az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (FTC) a gyermekek adatainak helytelen kezelése miatt.

A céget Dél-Koreában is megbírságolták azért, ahogyan a gyermekek adatait gyűjti, az Egyesült Királyságban pedig az Információs Biztos Hivatala vizsgálódott ellene. Az akció a TikTokba integrált Musical.ly körül forgott, amely tudatosan 13 év alatti felhasználók által közzétett tartalmakat tárolt. A TikTokot akkor kötelezték az adatok törlésére és egy életkor-ellenőrző rendszer felállítására.

Az Ofcom szerint az Egyesült Királyságban a nyolc és 12 év közötti korosztály 44 százaléka használja a TikTokot annak ellenére, hogy a platform irányelvei tiltják a 13 éven aluliak regisztrációját a platformon.

Csoportos kereset

A TikTok elleni keresetet először egy névtelenül nyilatkozó 12 éves kislány indította tavaly, akit Longfield asszony támogatott. Longfield akkor azt mondta, hogy megvárja egy másik ügy eredményét, mielőtt pert indítana a TikTok ellen. A szóban forgó ügyet Richard Lloyd, a Which? igazgatója indította négymillió iPhone-felhasználó nevében, akiket állítása szerint a Google jogellenesen követett nyomon. Annak ellenére, hogy 2017-ben indult, az ügy még mindig nem kapott zöld utat, és hamarosan a Legfelsőbb Bíróság elé kerül.

A hasonló ügyek nehezen lehetnek sikeresek, ha a Legfelsőbb Bíróság elutasítja Lloyd úr keresetének érvényesítését

– hívta fel a figyelmet Richard Leedham, a Mishcon de Reya ügyvédi iroda partnere.

Rovatok