Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt Dan Kaminsky

2021. április 26., hétfő 08:50

Nem volt sztáralkat, de kiberbiztonsági berkekben sztár volt.

42 esztendősen elhunyt Dan Kaminsky legendás adatbiztonsági kutató. Kaminsky leghíresebb felfedezései a domainnévrendszer egyik súlyos biztonsági hibájának felderítése, amely alapjaiban fenyegette az internet működését.

Egy másik híres munkája a Sony rootkit lebuktatása volt, amikor a cég utóbb kontraproduktívnak bizonyult módon kártevő programmal próbálta móresre tanítani a CD-másoló kalózokat. Később keretrendszert fejlesztett az SQL-injekció és az oldalak közötti scriptelés kiszűrésére.

Kaminsky fontos szerepet játszott az internetes kommunikációt titkosító SSL-titkosítás hibájának javításában vagy a Conficker kártevő automatikus felismerésében. Nemcsak kedvessége miatt volt széles körben kedvelt, de népszerű előadó is volt: a Black Hat vagy a DEF CON konferenciákon tartott előadásai mindig megtöltötték termeket. Halálát követően azonnal mozgalom indult, hogy beiktassák az Internetes Hírességek Csarnokába.

A szóbeszédet, miszerint a Kaminsky koronavírus-védőoltást követően vesztette életét, családja közleményben tette helyre: e szerint Kaminsky (hetekkel második Pfizer-oltása után) cukorbetegsége szövődményeibe halt bele.

(CircleID, Heavy, The Register)

Rovatok