Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk szerint a megújuló energia felé fordul a bitcoin

2021. április 27., kedd 08:09

A Tesla vezetője, Elon Musk egyetértett a Twitter főnökével, Jack Dorsey-val, aki szerint a bitcoin „ösztönzi” a megújuló energiát, annak ellenére, hogy a szakértők másra figyelmeztetnek.

A kriptovaluta ökológiai lábnyoma a tanulmányok szerint akkora, mint a világ néhány legnagyobb városáé. De Dorsey azt állítja, hogy ez megváltozhatna, ha a bitcoinbányászok kéz a kézben dolgoznának a megújuló energiával foglalkozó cégekkel.

„Cinikus zöldre mosás”

Egy szakértő szerint ez egy „cinikus kísérlet a bitcoin zöldre mosására”. Kína, ahol az energia több mint kétharmadát szénből nyerik, a világ bitcoinbányászatának több mint 75 százalékát adja. Az új bitcoinok létrehozásához szükséges bányászati folyamat bonyolult matematikai egyenletek megoldását jelenti, ami nagy mennyiségű számítási teljesítményt igényel.

A bitcoin blokkláncához (a kriptopénz tranzakcióit rögzítő főkönyvhöz) a világ minden tájáról érkező bányászok 10 percenként új tranzakciósorozatokat adnak hozzá.

Egy szerdai tweetben Dorsey azt írta, hogy „a bitcoin ösztönzi a megújuló energiát”, amire Musk úr azt válaszolta, hogy „igaz”.

A tweet nem sokkal azután született, hogy Dorsey másik cége, a digitális fizetési szolgáltatásokat nyújtó Square és az ARK Invest globális vagyonkezelő vállalkozásának fehér könyvet adott ki.

„A Bitcoin mint a bőséges, tiszta energia jövőjének kulcsa”

címet viselő dokumentum szerint a bitcoinbányászok egyedülálló energiavásárlók, mivel rugalmasságot kínálnak, kriptovalutában fizetnek, és bárhol lehet a székhelyük, ahol van internetkapcsolat.

A bányászok megújulóenergia-forrásokkal és tárolási projektekkel való kombinálásával véleményünk szerint javulhat a projektbefektetők és fejlesztők hozama, több nap- és szélerőműves projektet mozgatva a nyereséges területre

– áll a közleményben.

A bitcoinkritikus közíró, David Gerard a dokumentumot „a bitcoin zöldre mosásának cinikus gyakorlatának” nevezte.

A valóság az, hogy a bitcoin szénnel működik

– mutatott rá Gerard.

Példaként hozta fel, hogy egy hszincsiangi szénbányában történt baleset miatt ideiglenesen be kellett zárni a bányát, ami áramkimaradásokat okozott az egész területen, és megbénította az új bitcoinok bányászatát.

Ez jelentősen lelassította a blokkláncot... és egybeesett a közelmúltbeli bitcoináreséssel. A bitcoinbányászat annyira szörnyű és pökhendi, hogy a bitcoin promótereinek első számú feladata, hogy kifogásokat találjanak rá – bármilyen kifogást

– tette hozzá Gerard.

A bitcoin évente 121 terrawattot eszik

Egy bitcoin jelenleg 53 000 dollárt (lapzártakor körülbelül 16 millió forint) ér, és az árfolyam-emelkedés miatt megugrott a kereslet az új pénz iránt. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a Kínában zajló bitcoinbányászat mennyisége veszélyeztetheti az ország kibocsátáscsökkentési céljait.

Eközben a Cambridge-i Egyetem elemzése szerint a bitcoinhálózat évente több mint 121 terrawattórát (TWh) használ fel, amivel a világ 30 legnagyobb áramfogyasztója közé tartozna, ha ország lenne.

Vannak azonban olyan kriptovaluta-bányászok, amelyek olyan országokban működnek, mint Izland és Norvégia, ahol az energiatermelés nagy része szinte 100 százalékban megújuló energia, a vízenergia és a geotermikus energia révén.

Phil Geiger bitcoinszakértő a Mediumban írt cikkében rámutatott, hogy „a bitcoin-bányászat a leghatékonyabb energiafelhasználású bányászokat jutalmazza a legnagyobb haszonnal”.

A bányászat az egy kW villamos energiára jutó hashek (számítások) számának maximalizálásáról szól

– húzta alá Geiger, azt is hozzátéve, hogy

jelenleg a leghatékonyabb módja a legmagasabb hashek előállításának a napenergia és a vízenergia felhasználása, mivel ezek a legolcsóbb módjai az áramtermelésnek.

(BBC)

(Borítókép: Artur Widak / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok