Index Vakbarát Hírportál

Minden hetedik várandósság vetéléssel végződik a világon

2021. április 27., kedd 12:13

Évente mintegy 23 millió vetélés történik, a nők 11 százaléka éli át életében legalább egyszer magzata elvesztését – derül ki egy 31 tudósból álló nemzetközi kutatócsoport elemzéséből.

Vetélésnek azt nevezik, ha a magzat a várandósság 24. hete előtt hal el. Ennek okaként legtöbbször a szülők idős korát gondolják, de a kockázati tényezők között szerepel a szélsőségesen kis vagy nagy testsúly, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz, az éjszakai műszak és a légszennyezés is.

A The Lancet brit orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány szerint ráadásul a nők
két százaléka él át két vetélést, egy százaléknál kevesebben pedig háromszor vagy annál is többször szenvedik el ezt, ami elszigetelődést is okozhat, mivel sok nő nem mondja el a családjának, a barátainak, de még a partnerének sem, hogy elvesztette a magzatát.

Az ismétlődő vetélés letaglózó érzés, azonban a mentális hatását ritkán ismeri fel és kezeli az egészségügy

– figyelmeztetett Arri Coomarasamy, a tanulmány társszerzője. A Birminghami Egyetem kutatója szerint szorongás, depresszió, a nők mintegy 20 százalékánál pedig poszttraumás stressz is jelentkezhet a vetélés után akár kilenc hónappal is. 

A kutatók szerint tévhitek terjednek a vetélésekről: sokan vélik úgy, hogy azt nem lehet hatékonyan megelőzni, különösen a nagy kockázatú várandósságok esetében. Ezek a tévhitek ártalmasak lehetnek, mert a nőt és partnerét teszik felelőssé, és eltántorítják őket attól, hogy kezelést és támogatást keressenek – tették hozzá a szerzők.

Rovatok