Index Vakbarát Hírportál

A járvány miatt nagyon kelendőek az Apple termékek

2021. április 29., csütörtök 10:20

Nagyon erős negyedévet zárt a cég. Sláger az iPhone12, de jól fogynak az asztali gépek és tabletek is.

Bár a tavalyi év végi ünnepi szezont nem, de a tavalyi második negyedéves eredményét 53 százalékkal nagyobb bevétellel verte az Apple a friss piaci jelentésük szerint. Mivel a cupertinói cég szeptemberben zárja pénzügyi évét, az év első hónapjai jelentik számukra a második negyedévet.

Az iPhone telefonok eladásai 65 százalékkal nőttek, míg a Mac és iPad eladások fellendülése a 70 százalékot is meghaladta. A cég eredményei minden szinten felülmúlták a piaci elemzők várakozását.

Az eladásokból 47,9 milliárd dolláros részt jelentettek iPhone-ok értékesítései származott, a Mac gépek 9,1 milliárd dollárt, az iPad tabletek 7,8 milliárd dollárt hoztak. Az Apple szolgáltatásainak bevételei 16,9 milliárd dollárra nőttek. Az Apple ezzel megduplázta tavalyi nyereségét és összesen 23,6 milliárd dollár profitot termelt.

Az Apple megúszta az év egyik legjelentősebb piaci jelenségét, a csiphiányt. A csiphiányt okozó világjárvány nyomán keletkezett nagy számítástechnikai keresletet ugyanakkor sikeresen lovagolták meg. Az iPhone 12 gyártás alkatrészellátását már az új telefonok bemutatása előtt megoldották. A cég ugyanakkor jelezte, hogy nehéz az iPad és Mac kereslet kielégítése, főként a saját fejlesztésű M1 csip nagyon pozitív fogadtatása miatt.  

A cég részvényárai 2 százalékot nőttek a jó piaci jelentés nyomán. Az Apple jövője ugyanakkor nem teljesen felhőtlen: üzleti viselkedésük miatt több jelentős per is folyik ellenük. A siker nyomán eközben mindenki újabb termékek bejelentésére számít, ami az Apple belépését jelenti VR-szemüvegek és elektromos autók egyre zsúfoltabb piacára.

(Cnet, The Verge)

Rovatok