Index Vakbarát Hírportál

Lecsaptak az egyik legnagyobb bitcoinos pénzmosodára

2021. április 29., csütörtök 06:02

Az FBI lefülelte, az IRS pénzmosással vádolja a Bitcoin Fog szolgáltatáshoz köthető, orosz és svéd állampolgárságú férfit.

Amerikai szövetségi nyomozók letartóztatták egy „bitcoinkeverő” szolgáltatás feltételezett üzemeltetőjét, akit azzal vádolnak, hogy 10 év alatt közel 336 millió dollárnyi (több mint százmilliárd forintnyi) bitcoint mosott tisztára.

A nyilvános bírósági dokumentumok szerint a szövetségi ügynökök Roman Sterlingov orosz és svéd állampolgárt többek között engedély nélküli pénzátutalás és pénzmosás vádpontja alapján tartóztatták le. A férfi cége egy Bitcoin Fog név alatt üzemeltetett bitcoinkeverő szolgáltatás.

Több száz millió dolláros pénzmosás

A Bitcoin Fog egy évtizede kínálta fel, hogy eltitkolja ügyfelei kriptopénzének forrását és célállomását, aminek köszönhetően a sötét web gazdaságának egyik legismertebb intézményévé vált. Most az amerikai adóhatóság, az IRS azt állítja, hogy végre azonosította a régóta működő „anonimizáló” rendszer mögött álló orosz–svéd adminisztrátort, és megvádolta több száz millió dollár értékű bitcoin tisztára mosásával, aminek nagy részét a sötét webes drogpiacokra vagy azokról küldték. A férfi tevékenységét a saját, egy évtized óta tartó digitális tranzakciói árulták el.

A bitcoinkeverés lényege, hogy harmadik fél szolgáltatásainak bevonásával elfedik a küldő személy vagy cég, valamint a célszemély közötti kapcsolatot. Így mindkét fél kiléte homályban maradhat. Bár az amerikai kormányzat korábban nem sok bitcoinkeverő vállalkozás ellen indított eljárást, az amerikai ügyészek a múltban is „bűncselekménynek” nevezték az ilyen szolgáltatásokat – egyértelműen amiatt, mert ez a lehetőség tökéletesen megfelel pénzmosás céljára.

A Bitcoin Fog lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy bitcoint utaljanak egymásnak, miközben az IRS bűnügyi nyomozó különleges ügynöke, Devon Beckett nyilatkozata szerint elfedik, hogy honnan küldik a virtuális érméket. A szolgáltatást 2011-ben indították el, és állítólag mintegy 1,2 millió BTC (100,7 milliárd forint a tranzakciók időpontjában érvényes értékük alapján) átutalására használták. Az ügyfelek a jelek szerint a Silk Road, az Evolution, az AlphaBay, az Agora és a Silk Road 2.0 bitcoinjait használták.

Lopott bitcoint is így mostak tisztára

A tőzsdékről hackeléssel ellopott bitcoinok szintén a Bitcoin Fogon keresztül mentek, állítja Devon Beckett az eskü alatt tett nyilatkozatában. A Bitcoin Fog egyébként nem is az amerikai Pénzügyi Bűnüldöző Hálózata (Financial Crimes Enforcement Network) által bejegyzett pénzügyi szolgáltató vállalkozás, és nem volt engedélye Washington DC-ben való működésre sem.

A szövetségi ügynökök blokkláncelemzést használtak az 1,2 milliós összeg, valamint ezen pénzek néhány forrásának meghatározásához

– áll Beckett dokumentumában.

Bár a Bitcoin-címek tulajdonosának személyazonossága általában névtelen (kivéve, ha a tulajdonos úgy dönt, hogy nyilvánosan hozzáférhetővé teszi az információt), a bűnüldöző szervek gyakran azonosítani tudják egy adott Bitcoin-cím tulajdonosát a blokklánc elemzésével

– tette még hozzá Beckett nyilatkozatában.

Egy IRS-ügynök tranzakciót hajtott végre a Bitcoin Fogon, és megállapította, hogy sikeres keverési szolgáltatásról van szó. Egy második tranzakciót, amelyről az IRS ügynök azt állította, hogy 

kábítószer-értékesítésből

származik, szintén a szolgáltatáson keresztül küldték el.

A bitcointranzakciók, pénzügyi nyilvántartások, internetszolgáltatói nyilvántartások, e-mail-nyilvántartások és további nyomozati információk elemzése alapján Roman Sterlingovot azonosították a Bitcoin Fog fő üzemeltetőjeként

– mondta Beckett.

A nyomozók állítólag egy, Liberty Reserve-en keresztül történt fizetés segítségével tudták összekötni Sterlingovot a Bitcoin Fog domainjével. A nyomozók bizonyítékot találtak Sterlingov és egy kriptovaluta-kereskedő Mt. Gox-fiók kapcsolatára, amelyekbe a vádlott ugyanarról az IP-címről jelentkezett be, amelyet a Liberty Reserve-fiókhoz használt.

(Wired)

(Borítókép: Bitcoinérmék. Fotó: Justin TALLIS / AFP)

Rovatok