Index Vakbarát Hírportál

Minél több a só a vízben, annál több szén-dioxidot vesz fel az óceán

2021. április 29., csütörtök 07:21

A korábban véltnél több szén-dioxid felvételére képes a Déli-óceán − állapították meg svájci tudósok. Az óceán úgy enyhíti a globális felmelegedést, hogy az emberi tevékenységgel okozott szén-dioxid-kibocsátás hatalmas tömegét nyeli el.

A Déli-óceán mintegy negyven százalékkal részesedik a szén-dioxid-felvételben. Az eddigi klímamodellek azonban nagy szórást mutattak, amikor arról volt szó, hogy a jövőben mennyi szén-dioxidot fog az óceán ténylegesen elnyelni. 

A SZÁMÍTÁSOK AZT MUTATTÁK, HOGY A DÉLI-ÓCEÁN A 21. SZÁZAD VÉGÉRE AZ EDDIG VÉLTNÉL 14−18 SZÁZALÉKKAL TÖBB SZÉN-DIOXIDOT NYELHET EL.

A Science Advances szerdán megjelent számában bemutatott módszerükben központi jelentősége van az emberi tevékenységből származó szén-dioxid felvétele és a felszíni tengervíz sótartalma közötti összefüggésnek.

Az alacsony sótartalmú modellekben kevesebb szén-dioxid jutott a mélybe. Magasabb sótartalomból kiindulva az ellenkezője történt: a levegőből több szén-dioxidot vett fel a víz − számolt be a kutatásról az MTI.

Rovatok