Index Vakbarát Hírportál

A műholdkép, amely eltünteti a kényszermunkatábort

2021. április 29., csütörtök 06:00

Egy amerikai egyetem kutatói műholdképeket hamisítottak egy, a hamis képeket kiszűrni igyekvő kutatás részeként.

A deepfake technika megjelenésével korszakváltás ment végbe a képmanipulációban, és elbúcsúztunk a „Photoshop-katasztrófák” korszakától. Helyette beköszöntött az aggodalmak kora, amit a netet ellepő, vicces dolgokat mondó politikusok, majd pornósztárok fejére applikált sztárok „szexvideói” okoznak. A mesterséges intelligencia ugyanis képes elkerülni a kezdő vagy hozzá nem értő „képhamisítók” hibáit, ezért az így készült képek, videók megtévesztők lehetnek. Persze nyilván egyik politikus sem mondana olyat egy tévében (sem), hogy elindultak az atomrakéták, kezdődik a visszaszámlálás, és Emilia Clarke, illetve Beyoncé sem forgatott professzionális körülmények között készült pornófilmet. A fentiek miatt – egyelőre – a deepfake megmaradt vicces kedvű mókamesterek eszközének.

Az Engadget tudósítása szerint azonban a technológia kevéssé egyértelmű körülmények között képes megtévesztésre, ilyen például egy műholdfelvétel megváltoztatása. A hír szerint a Washington Egyetem kutatói által kifejlesztett algoritmus képes hihetően átalakítani ezeket a képeket. Ez a lépés egyébként az egyetem hamisításellenes kutatásának része, a projekt célja egy olyan szoftver elkészítése, amely felismeri, ha egy kép hamisított. Ehhez pedig sok hamisított képre van szükség

A csapat által kifejlesztett mesterséges intelligenciát műholdképeken látható épületek és utak felismerésére tanították be. A különböző országok különböző stílusban beépített területeit tartalmazó úgynevezett „corpus” összeállítása és megtanítása után a csapat sikeresen házasította össze a külvárosi Tacoma útjait és épületeit Peking többemeletes épületeivel, illetve Seattle alacsonyabb épületeit is sikerrel applikálta a felhőkarcolókból álló pekingi belvárosra, egy kisváros benyomását keltve. A képekbe utólag zöld felületeket is el lehet helyezni.

Bár jelenleg még nem tökéletes a megvalósítás, az esetleges hibákat az avatatlan betudja a képek jellegzetes, alacsony felbontásának. A projekt vezetője, Bo Zsao a bejelentés kapcsán megjegyezte, hogy a szoftver tudományos célokra is alkalmazható. Hozzátette, hogy az algoritmus a klímaváltozás, az urbanizáció folyamatainak vizsgálatára, de akár elpusztult települések rekonstrukciójára is alkalmas.

Hamisítvány kell a hamisítvány felismeréséhez

Szakértők szerint a legfőbb problémát a szándékosan meghamisított képek jelentik, ilyen például egy katonai célpontról készült manipulált kép dezinformációs célú nyilvánosságra hozatala, de egy élethű és hamisított képet kül- és belpolitikai célra egyaránt fel lehet használni, akár a klímaváltozás tagadására vagy emberi jogi sértések eltussolására (sic!). 

A kutatók fő célja egy olyan rendszer kialakítása, amely képes a hamisított műholdképek felismerésére, hasonlóan a Facebook által tavaly meghirdetett hamisított arcképfelismeréshez. Persze mindkét elképzelés fő problémája az, hogy alapvetően az otthoni számítógépek viszonylag korlátozott számítási kapacitásával előállítható, egyszerűbb hamisítások felismerésére képes csak.

Így tehát lehet, hogy az Unreal Metahuman technológiája elég meggyőző, de ahogy a korábbi korszakok profi képhamisítói, úgy a modern, nagy teljesítményű számítógépekkel rendelkező hatalmak és szervezetek is képesek szinte minden próbát kiálló, teljesen igazinak tűnő, fotorealisztikus hamisítások megalkotására. A Washington Egyetem kutatása, ha másra nem is, arra biztos jó lesz, hogy legalább a piti zsarolók élete nehezebb legyen.  

(Engadget)

Rovatok