Index Vakbarát Hírportál

Farkasszemet nézett a hiúz a természetvédőkkel a Börzsönyben

2021. április 30., péntek 13:56

A Börzsöny Alapítvány sérült madarak ápolását és a védelmük érdekében a hiúzok és farkasok kutatását végzi. Ezért helyeztek ki úgynevezett kameracsapdát, hogy adatokat gyűjtsenek a börzsönyi élőhelyeken előforduló emlősökről.

Úgy tartják, hiúz már a 70-es éve végétől él a Börzsönyben, 1987-től 1995-ig folyamatosan találtak nyomokat, azután tíz évre eltűnt az állat. Legközelebb 2005 novemberében észlelték a nyomát, ahogy azóta minden télen. 2007-től kezdődően sok kameracsapdás felvétel is készült róla, legutóbb most sikerült lencsevégre kapni.

A nálunk előforduló eurázsiai hiúz az Északi-középhegység területén él, a Börzsönytől a Zempléni-hegységig, vadászterülete esetenként átnyúlhat a magyar–szlovák határon. Egyedszáma távolról sem nevezhető magasnak, a szakemberek szerint csupán 10-12 példány élhet szabadon Magyarországon.

A hiúz hazánkban fokozottan védett, elejtése a jogszabályok értelmében bűncselekmény. Természetvédelmi értéke félmillió forint.

A ragadozó kiválóan alkalmazkodott az erdei élőhelyekhez, hatalmasat képes ugrani, és a fára mászás sem okoz neki problémát. Főként kisebb rágcsálókkal és patás vadfajokkal táplálkozik. Szabad szemmel kimondottan nehéz észlelni, mert a rejtőzködés nagymestere. Az emberekre nem veszélyes, de a háziállatokat sem kell félteni tőlük, mert nem merészkedik lakott területre.

Rovatok