Index Vakbarát Hírportál

Karikó Katalin előadásával indult az MTA közgyűlés

2021. május 3., hétfő 14:06

Hétfő délelőtt Freund Tamás köszöntőjével elkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia 194. közgyűlése. Freund rámutatott, hogy az MTA ma a leghitelesebb közintézmény, aki szerint a nemzet tanácsadójának, a tudománybarát társadalmi szemlélet terjesztésén dolgozó intézménynek a szerepét kell beölteniük.

Ezt követően Karikó Katalin kutatóbiológus, a Pennsylvaniai Egyetem professzora és a mainzi BioNTech alelnöke tartott előadást. A koronavírus járvány elleni mRNS-alapú védőoltások kifejlesztésében kulcsszerepet játszó és a technikát szabadalmaztató Karikó Katalin bemutatta az mRNS-oltás technológia kifejlesztésének történetét, miközben a magyar kutató pályáját is végig lehetett követni.

Előadása végén Karikó kifejtette, hogy bár nem lett volna itt, ha nincs a pandémia, kívánja, hogy bárcsak ne tört volna ki a járvány, továbbá köszönetet mondott azoknak, akik a tanulmányaiban és a munkájában segítették. 

Az MTA elnöke, Freund Tamás ezt követően ajándékkal köszöntötte Karikó Katalint, majd átadták az idei, illetve a 2020-ban a járványhelyzet miatt át nem adott Akadémiai Díjakat.

2021-ben az MTA Akadémiai Aranyérem díjazottja Dr. Palkovits Miklós agykutató, a Semmelweis Egyetem Anatómiai Intézetének professzor emeritusa, háromszor Nobel-díjra jelölt és legtöbbet idézett élő magyar kutató, a magyar neuroanatómiai oktatás megteremtője.

Rovatok