Index Vakbarát Hírportál

Eltévedt Wally, a szürke bálna

2021. május 4., kedd 06:47

Első ízben láttak Franciaország földközi-tengeri partjainál szürke bálnát, amely csak a Csendes-óceánban honos. A fiatal tengeri emlős mintegy két hónapja tévelyeg a Földközi-tengeren, március elején még a marokkói partoknál látták, április második felében az olasz partok mentén haladt délről észak felé – számolt be az MTI.

A mintegy nyolcméteres bálna életkorát bő egy évre becsülik. Tavaly télen születhetett a mexikói partoknál, és mivel a migráló bálnafaj nyaranta északnak vándorol táplálékot keresve, a Jeges-tengeren keresztül tévedhetett az Atlanti-óceánra. Más szakértők fiatal kora alapján úgy vélik, elképzelhető, hogy a kóbor állat már az Atlanti-óceánban született.

A vélhetően a hazautat kereső bálnát a francia partoknál a múlt héten látták először Antibes-nál, majd Bormes-les-Mimosa kikötőjének térségében, ahonnét a parti őrség hajói a nyílt tengerre terelték, hogy a Gibraltári-szoroson, az Atlanti-óceán északi részén és a Jeges-tengeren keresztül visszataláljon természetes élőhelyére.

Az olasz sajtóban Wallyként emlegetett szürke bálnát itáliai felségvizeken is észlelték.

Adrien Gannier bálnakutató, a hálózat szakértője szerint úgy tűnik, hogy a fiatal bálna jó kondícióban van, de feltűnően soványnak látszik, ami arra utal, hogy nem talál magának elegendő élelmet.

A faj főleg az iszapos vizekben élő gerinctelenekkel táplálkozik, az ilyen helyek azonban ritkák errefelé. Az olasz parti őrség felszólította az embereket, hogy ne zavarják a ritka állatot. Ugyanezt kérték az állatvédők is, mert a stressz gátolhatja Wallyt a táplálékkeresésben. Pontos méretét (7,7 méter) olasz szakértők a Ligur-tengeren állapították meg drón segítségével. Korábban kétszer olyan hosszúnak vélték.

Az állat az olasz partoknál egyszer beleakadt egy halászhálóba, de kiszabadították. Az, hogy szürke bálna (Eschrichtius robustus) fordul elő a Földközi-tengerben, nagyon ritka és különleges dolog. Legutóbb 2010-ben tűnt fel egy egyed Spanyolország és Izrael partjainál.

Szakértők feltételezése szerint az Északi-sark jégsapkájának olvadása új utakat nyit meg a szürke bálnák számára az Atlanti-óceán felé, ahol mára kihaltak ezek a tengeri emlősök.

Rovatok