Index Vakbarát Hírportál

Sokaknál a házikedvenc vagy a szülinap a jelszó: könnyű megjegyezni, de feltörni is

2021. május 6., csütörtök 18:50

Ma van a Jelszó Világnapja (World Password Day), ennek kapcsán beszélnek egy ismert vírusirtókat is készítő cég kiberbiztonsági szakértői a megfelelő jelszó kiválasztásának fontosságáról.

A jelszó világnapját 2013 óta minden év május első csütörtökjén tartják világszerte az ESET nevű szlovák kiberbiztonsági cég sajtóközleménye szerint. A világnap célja, hogy felhívják a figyelmet a tudatos jelszóhasználat fontosságára, ugyanis az évek alatt végzett kutatások arra mutattak rá, hogy a felhasználók még mindig nem fordítanak kellő figyelmet erre a témára.

Az Egyesült Királyság Kiberbiztonsági Központjának (NCSC) friss felmérése alapján a megkérdezettek 15 százaléka a saját házikedvence nevét használja jelszóként, 13 százalékuk egy számukra fontos személyes dátumot, további 6 százalékuk pedig a kedvenc sportklubjának a nevét adja meg belépési kódként.

Mivel az életünk nagy részét az online térben töltjük, itt dolgozunk, bankolunk, posztolunk a közösségi média oldalainkra, vásárolunk vagy éppen tanulunk, egy átlagos felhasználónak napjainkban már több tucat online fiókja van, ahol rengeteg személyes és pénzügyi adatot tárol. Ezért érdemes a szakértők tippjeit megfogadni, melyekkel nem csak magunkat védhetjük meg, hanem sokat tehetünk az egyre növekvő online bűnözés ellen is:

A szakértők szerint a jelszavak biztonságának visszatérő problémáját könnyebben megoldhatjuk, ha megfogadjuk ezeket a jó tanácsokat, és a jelszavakat lehetőleg nem adjuk meg senkinek.

Persze nem könnyű megbirkózni a jelszavakkal, mint azt a régi vicc is mutatja:

– Kérem, adja meg jelszavát!

 Alma.

 Sajnálom, a jelszónak legalább 8 karakterből kell állnia.

 Reszeltalma.

 Sajnálom, a jelszónak tartalmaznia kell legalább egy számot.

 50reszeltalma.

 Sajnálom, a jelszónak legalább egy nagybetűt kell tartalmaznia.

 50ROHADTreszeltalma.

 Sajnálom, a jelszóban nem követhetik egymást nagybetűk.

 50,Rohadt,Reszelt,Alma,Feldugva,A,Seggedbe.

 Sajnálom, a jelszó nem tartalmazhat írásjeleket.

 50RohadtReszeltAlmaRohaggymegHaNemFogadodElEztSe.

 Sajnálom, a jelszó már foglalt!

Rovatok