Index Vakbarát Hírportál

Ajjaj, kamera nélkül is láthat a számítógép!

2021. május 10., hétfő 19:52

A megoldás a denevérek ultrahangos tájékozódásán alapul.

Echolokáció segítségével kamera nélkül is észlelheti a betörőt vagy figyelhet egy beteget egy számítógép a Glasgow Egyetem új módszerével, amely a környezetről visszaverődő hangot alakítja három dimenziós képpé, gépi tanuló algoritmussal. 

A Physicsal Review Lettersben publikált tudományos cikk szerzője Dr Alex Turpin szerint a rendszer két szempontból is különbözik a korábbiaktól: 

Először is egyetlen forrásból származó input - egy mikrofon vagy antenna -  elég neki, hogy három dimenziós képeket alkosson. Másodszor, úgy gondoljuk, hogy az algoritmusunk bármilyen olyan eszközt echolokációs szerkezetté tudja alakítani, ami mikrofonnal rendelkezik.

A megoldás ugyanúgy működik, ahogy a denevérek ultrahangos tájékozódása: elemzi, hogy mennyi idő alatt verődnek vissza a hanghullámok és ez alapján képes megállapítani egy szoba méreteit, a benne található tárgyak elrendezését, az így gyűjtött adatokat pedig képpé alakítja.

A kutatók szerint a módszer az első lépés a korábbiaknál jóval olcsóbb háromdimenziós képalkotó rendszerek kifejlesztéséhez.

(The Next Web)

Rovatok